SpaceX, Falcon 9 Block 5 Roketiyle Uzaya Aynı Anda 10 Adet Uydu Gönderdi

20
2
1
1
1
Son dönemlerde yaptığı çalışmalarla gündeme damgasını vuran SpaceX, geri dönebilen roketleriyle devrim yaratmaya devam ediyor.

Çarşamba günü 04: 39'da “Iridium Communications” şirketine ait on adet uydu için gönderilen SpaceX Falcon 9 roketi, Kaliforniya'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalktıktan bir saat sonra uyduları serbest bıraktı. Iridium Communications şirketinin 3 milyar dolarlık projesinin yedinci aşaması olan ve Dünya’nın yörüngesindeki yoğun filonun bir parçası olan yeni uydularla birlikte sayı 65’e yükselmiş durumda.

 SpaceX ve Iridium ortaklığıyla birlikte devam edecek olan uydu fırlatma projeleriyle birlikte şirketin hedefi yörüngedeki uydu sayısını 75’e çıkarmak. Bu uydulardan 66’sı operasyonel olacakken dokuz adeti ise yedek uydular olarak ön yörüngede bekletilecek.

SpaceX’in bilhassa zorlu hava ve deniz koşullarına rağmen Falcon roketlerini uzaya gönderbilmesi, “Droneship” adı verilen bir çeşit iniş üssüne sahip gemiler ile başarılıyor.

Daha önce Vandenberg'in güneyindeki Pasifik Okyanusu'nda bir iniş denemesi yapan ve testi başarıyla sonuçlandıran SpaceX, gelen başarıların ardından çeşitli roket modelleriyle birlikte özel şirketlere uzay taşımacılığı hizmeti veriyor. Yeni yapılacak olan uydu uçuşlarının ise yine aynı üste gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-spacex-iridium-satellites.html
20
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
20
2
1
1
1