SpaceX, Falcon Heavy ile İlk Ticari Uçuşunu Bu Gece Gerçekleştirmeye Hazırlanıyor

28
7
2
1
1
SpaceX, ticari amaçlı ilk uçuşunu bu gece gerçekleştirecek. Arabsat-6A uydusu, SpaceX tarafından uzaya gönderilecek.

SpaceX’in ilk demo uçuşunun başarıyla tamamlanmasından bu yana bir yıldan fazla bir zaman geçti. O günden beri beklenen ticari uçuşların ilki bu gece gerçekleştirilecek. SpaceX’in pek çok fırlatmasına ev sahipliği yapan Pad 39A, bu tarihi fırlatmada da kullanılacak.

SpaceX’in ilk ticari uçuşu, son dakikada yaşanan gecikmelerden sonra bu geceye sarkmıştı. Suudi Arabistan’a ait olan Arabsat 6A adlı uydu, SpaceX’in Falcon Heavy roketi ile uzaya gönderilecek. Yaklaşık 6 tonluk iletişim uydusunu taşıyacak olan roket, şu anda kullanılan roketler arasında en güçlüsü olarak göze çarpıyor. Falcon Heavy, tasarımda yapılan ufak tefek değişikliklerle bir araya getirilmiş üç adet Falcon 9 roketinden oluşuyor.

SpaceX önümüzdeki yıllarda bütün araçlarını, insanlı olarak yolculuk etmesi beklenen Crew Dragon II dahil Starship/Super Heavy platformu üzerinde gerçekleştirecek olsa da şu anda en iyi alternatifleri Falcon Heavy.

Aracın fırlatması yerel saatimizle saat 01:36’da gerçekleştirilecek (Google’a göre). İnsanların esas ilgisini ise yolculuğun ilk 34 dakikasının çekmesi bekleniyor. Bu kısımda roket havalanacak ve uyduyu atmosfere götürecek.

Daha sonra ise SpaceX’in roketi ve iki destek iticisi, daha önceki testlerde olduğu gibi belirlenene alanlara inecek. Şirket bu roketleri alarak daha sonra kullanmak üzere tekrar kendi tesislerine götürecek.

9 Nisan’da hava muhalefeti nedeniyle havalanamayan SpaceX’in yolculuğunu aşağıdaki gömülü videodan izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.extremetech.com/extreme/289295-spacex-plans-first-ever-commercial-falcon-heavy-launch-tonight
28
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
7
2
1
1