SpaceX'in Mars'a Gidebilmek İçin Çözmesi Gereken En Büyük Sorun: Güney Teksas

25
7
6
3
2
Elon Musk'un roket şirketi SpaceX, Teksas'ın güneyinde 2014'ten bu yana bir roket kalkış alanı geliştiriyordu. Yapılacak olan tesis, Boca Chica Köyü'nün bitişiğinde. SpaceX, bu alandan başlangıçta yılda bir düzine roket göndermeyi planlıyordu fakat bölgenin konumu, toprağın bataklık şeklinde olması, rüzgârlı hava ve bölge sakinleri, SpaceX'in planlarını değiştirebilir.

Dahi milyarder Elon Musk, SpaceX'in geleceğini daha önceden Big Falcon Rocket olarak da bilinen Starship'e bağlıyor. Şu ana kadar SpaceX, Starship'in geliştirilme aşamasındaki programını şirketin merkez üssü olan Kaliforniya'nın çok uzağında Teksas'ın güneyinde yürüttü.

~Starship, soldaki gerçek görüntü, sağdaki ise render

Projeyi şirketin sahip olduğu ve kontrollü bir merkez olan Teksas tesislerinde geliştirmek birçok avantajı beraberinde getiriyor. Bölge, roketlere doğal bir hız artışı sağlayan Ekvator'a oldukça yakın. Bilindiği üzere Ekvator'da Dünya'nın dönüş hızı saatte 1.675 kilometre. Ayrıca bölgede bulunan tek uzay şirketinin SpaceX olması, şirkete özerklik sağlarken gizlilik problemlerine karşı koruma sağlıyor. Aynı zamanda SpaceX, burada sahip olduğu alanı istediği gibi kullanabiliyor.

Bu bölgede baş edilmesi gereken birkaç temel ve oldukça büyük sorunlar da var. 120 metrelik bir roketi herhangi bir yerden fırlatabilmek için o bölgenin ıssız olması gerekiyor ancak mevzubahis alanın hemen yanı başında 20 ailenin yaşadığı Boca Chica Köyü var. SpaceX, roketinin sahip olduğu iticilerden birinin denemesini yaparken köyde bulunan camlardan bazıları tamamen parçalanmıştı. Starship'in bu iticilerden 31 taneye sahip olacağı düşünüldüğündeyse olayın boyutunu daha iyi anlayabiliyoruz.

~Bölgeye genel bakış

SpaceX, Boca Chica Köyü'nün de bulunduğu araziden 2012 yılından beri arsa satın alıyor. Bunu ilk başlarda yan şirketi Dogleg Park LLC vasıtasıyla yapıp insanların merakını çekmemeye çalışmışsa da 2014 yılından itibaren bu planlarını halka duyurmuş durumda. Toplamda 40 hektarlık (400 dönüm) arazi satın alan SpaceX, ardından arazinin zemin incelemelerine başladı.

Kalkış alanını ve etrafında bulanması gerekli olan yıldırım kulelerini sağlam bir temele oturtmak için temel kaya arayan şirket, ne kadar kazsa da kayaları bulamamıştı. Bunun için 31.000 metreküp toprağı alana taşıyıp zemini sağlamlaştıran SpaceX, doğal olarak projenin takviminin bir hayli arkasında kalmıştı. İlk planlara göre 2017 yılı itibariyle yılda 9 ila 12 roket kalkışı yapması planlanan alan, hâlâ tamamlanmış değil.

~Bölgede ilk resmi temel atma sırasında çekilmiş bir fotoğraf. Elon Musk (orta) kongre üyesi Filemon Vela (sol) veTeksas Valisi Rick Perry (sağ)

Bütün bunlara ek olarak bölge oldukça rüzgâr alan bir konumda bulunuyor. Bunu atlatmak içinse olması gerekenden fazla yakıt harcanması gerekecekken bir diğer ihtimal ise hiç uçuşun veya kalkışın gerçekleşmeyecek olması.

Bölge sakinlerinin yıllardır oturdukları yerden taşınmak istememesi haklı bir durumken SpaceX'in vazgeçmek için bir planı yokmuş gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/spacex-texas-starship-launch-site-development-challenges-2019-6
25
7
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
25
7
6
3
2