SpaceX, Falcon Heavy'deki Roket Kaplamasının Roketten Ayrılış Anını Paylaştı

15
3
0
0
0
Yeniden kullanılabilirlik konusuna büyük önem veren SpaceX', Nisan ayındaki görevde Falcon Heavy'den ayrılan roket kaplamalarının ayrılış görüntülerini yayınladı. Aynı kaplamalar, yarın gerçekleşecek Falcon 9 fırlatmasında da roketi korumak için kullanılacak.

SpaceX, yeniden kullanılabilirliği ciddi anlamda ileri taşıyan bir yer. Şirket, roketlerinde kullandığı kaplama parçasını dahi yeniden kullanabilecek şekilde tasarlıyor. Peki bu kaplama parçalarının roketten ayrıldıktan sonra karşılaştığı manzara neye benziyor? Gelin SpaceX’in paylaştığı kısa videoya bakalım.

SpaceX, 5 Kasım günü Twitter’da bir video paylaştı. Videoda roketten ayrılan kaplama parçasının yarısından alınan bir görüntü bulunuyor. Kaplama, roketten ayrıldıktan sonra okyanus üzerinde süzülüyor. Bu kaplama, Falcon Heavy’i atmosferden dışarı çıkarken koruyor. İşte SpaceX'in paylaştığı o muhteşem video:

Şirket yaptığı paylaşımda videoda gördüğümüz kaplamanın daha önce Nisan ayında Falcon Heavy’nin Arabsat-6A görevinde kullanılan kaplama olduğunu aktardı. İşte roketin dış yüzeyinden ayrılıp Dünya’ya dönen bu kaplama, SpaceX’in bir sonraki Falcon 9 görevinde roketi korumak için kullanılacak ve yeniden geri dönecek.

Gezegenimize başka görevlerde kullanılmak üzere geri dönen kaplamalar herhangi bir roket kullanmadan yalnızca paraşüt ile okyanusta bulunan platformlara iniş yapıyor. Ardından yeniden kullanılmak üzere üslerine dönüyor.

SpaceX’in yeni kaplamaları kullanacağı görev, Falcon 9’un kullanılacağı Starlink 1 görevi. Starlink 1 görevi kapsamında dünya geneline internet erişimi sağlaması planlanan Starlink uydularının 60 tanesi daha yörüngeye oturtulacak. Fırlatma, 11 Kasım 2019 Pazartesi günü Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden yapılacak.

spacex roket kaplaması

Şirket yalnızca kaplama parçalarını dünyaya geri getirmiyor. Hatırlayacağınız üzere 6 Şubat 2018’de Falcon Heavy görevinde kullanılan üç ayrı itici roket dünyaya dönüş yapmıştı. Bunlardan ikisi başarıyla fırlatmanın yapıldığı yere iniş yaparken üçüncü roket okyanusa yapacağı iniş sırasında kaza yapmıştı. Tabii şirketin bu görevden önce yaptığı sayısız testte de başarılı ve başarısız inişler olmuştu.

Yörüngemize 60 adet Starlink uydusu taşıyacak Falcon 9 roketinin fırlatılışını SpaceX’in YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz. Fırlatma, Türkiye saati ile 17:50’de başlayacak. SpaceX’in YouTube kanalına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.space.com/spacex-rocket-fairing-capture-video.html
15
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
3
0
0
0