SpaceX, Mürettebatlı Uçuşlar Yapacak Starship'in Test Uçuşlarına Hazırlanıyor

14
2
0
0
0
Elon Musk’ın uzay alanında gerçekleştirmek istediği projelerinden bir tanesi olan Starship aracında sona yaklaşılıyor. Dünyanın yörüngesine mürettebatlı uçuşlar gerçekleştirebilecek olan aracın test uçuşları için hazırlıklara başlandı. Aracın tamamlanmış hâlinin Eylül ayının sonlarında tanıtılması, ilk fırlatma işleminin Ekim ayında gerçekleştirilmesi, ilk mürettebatlı uçuşun da 2021 yılında yapılması bekleniyor.

Starhopper’ın havada kalma testini tamamlayan SpaceX, daha fazla vakit kaybetmeden FCC’ye gerekli izinler için başvurdu. Daha önce Elon Musk’ın da onayladığı gibi yörünge sınıfında bir araç olacak olan Starship’in test uçuşları için hazırlıklara başlandı.

Araç, selefine göre çok daha yüksekten uçacak. Erken test aşamalarında 20 km’lik bir irtifaya ulaşılmıştı. Gerçek bir yörüngesel test olmasa da SpaceX'in hedeflerine oldukça yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Boca Chica fırlatma tesisi, Starship için genişletilecek:

Starship, SpaceX

FCC başvurusu, Business Insider’da yer alan ve daha sonra onaylanan FAA’nın SpaceX’e Starship’in fırlatılması için Boca Chica fırlatma tesisini genişletme onayını vermesinden birkaç gün sonra gerçekleşti. Şirket, yörünge seviyesinde bir aracın yapımını da gizlemeye çalışmamıştı. Hatta Elon Musk, 28 Eylül'deki güncelleme etkinliğinde tamamlanmış uzay aracının gösterilebileceğini üstü kapalı bir şekilde söylemişti. Fırlatma işleminin ise 13 Ekim’de olmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.

Test döngüsü oldukça hızlı ancak SpaceX’in adım atma konusunda baskı altında olduğunu söyleyebiliriz. Şirket, mürettebatlı ilk Starship uçuşunu 2021’de gerçekleştirmeyi umut ediyor ve bu da aracın tamamlanması ve yörüngeye yük götürmesi için geriye pek fazla zaman bırakmıyor. Elon Musk ve şirketinin hedeflerini tutturarak Starship projesi konusunda başarılı olup olamayacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/09/11/spacex-orbital-starship-fcc-filing/?guccounter=1
14
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
0
0
0