Gelecek yıllarda internet bağlantısı daha da hızlanacak ve dünya, tamamen insanların birbiriyle kesintisiz iletişime geçebildiği bir yer hâline gelmiş olacak. Global olarak bağlantı sağlamayı planlayan SpaceX, bu amaçla yörüngeyi mini uydularla doldurmak istiyor.
Geçtiğimiz aylarda ilk uyduları atmosfere gönderen firma, ikinci partide de 60 mini uyduyu atmosfere gönderdi. SpaceX’in tekrar kullanılabilen roketi Falcon, dördüncü seferinde her biri 260 kilogram ağırlığındaki düz panel uyduları yörüngeye bıraktı.
SpaceX'in hedefi toplamda 3.000 uydu:
SpaceX kurucusu ve CEO’su Elon Musk, yaptığı açıklamada Starlink adı verilen ağ için atmosfere toplam 3.000 uydu göndermeyi planladığını söylemişti. Böylece dünyanın her köşesinde hızlı internet bağlantısı sağlanabilecek. İlk olarak Kuzey ABD ve Kanada’da hizmete girmesi planlanan sistem, 2020’de aktif hâle gelecek. Elon Musk, geçen ay da Starlink uydusunu kullanarak tweet atmış ve “Vaay, işe yaradı!” yazmıştı.
Şirket merkezinde toplanan çalışanlar, roketin Atlantik’te yüzen platforma inişini kutlamıştı. Firmanın fırlatma sorumlusu, bu roketlerin 10 defa kullanılacak şekilde üretildiğini söylerken çalışanlara da “Hadi 5. seferine hazırlayalım” diye seslenmişti.
Falcon roketler yeniden kullanılabiliyor:
Kaliforniya merkezli firma, roket parçalarını tekrar tekrar kullanarak masrafları azaltıyor. Son fırlatmada da roketin eski burun parçaları yeniden kullanılmıştı. Araçla beraber gönderilen uydular ise daha yüksek kalkışa ve daha gelişmiş manevra kabiliyetine sahipti. SpaceX, bu 60 uydudan herhangi birinde bir hata olması durumunda ilk hedef olan 280 kilometre yüksekliğe ulaşamayacaklarını söylemişti. Hatalı uydu, yeniden atmosfere düşüp zararsız şekilde yanmak üzere programlanmıştı.
Starlink uydularının tamamı, uzayda yer alan çok miktardaki çöplerimizden kaçınacak şekilde otonom olarak hareket ediyor. Öte yandan eylül ayında yaşanan bir vakada, Avrupa Uzay Ajansı bir uydusunu Starlink uydusunun yolundan çekmek durumunda kalmıştı. SpaceX, daha sonra bu sorunu ortadan kaldırdı.