Spitzer Uzay Teleskobu, Yay Şokları ve Baloncukları Gösteren Görüntüler Yakaladı

13
1
1
1
1
NASA'nın 2003 yılında uzaya fırlattığı Spitzer Uzay Teleskobu, görevinin son günlerine yaklaşırken uzayın derinliklerinden yepyeni fotoğraflar gönderdi. Fotoğraflar, uzayda var olduğu düşünülen yay şokları ve baloncukların yayılışını gösteriyor.

NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu ile kaydedilen yeni bir görüntü, Samanyolu'nun Aquila bölgesinde meydana gelen patlama sonucu oluşan rengarenk kabarcıklarla dolu toz ve gaz patlamalarının oluştuğu hareketli bir yıldız alanını bizlere gösteriyor. Görüntüler, Samanyolu Projesi'nde görev alan bir grup gönüllü tarafından uzun çabalar sonucu analiz edildi.

78 binden fazla kullanıcının yardımıyla elde edilen görüntüler sonucu, Samanyolu’nun bu bölgesinde oluşan 2.600 adet kabarcık ve 599 adet bow shock (yay şoku) tespit edildi. Bir yay ve okun hareket mantığına benzer olarak "Bow shock" olarak tanımlanan bu olayda astrofiziksel bir nesnenin manyetik alanı, yakındaki akan ortam plazması ile etkileşime geçiyor ve neticesinde meydana gelen şok dalgalarını tanımlamak için kullanılıyor.

Yay Şokları Baloncuklar

Fotoğrafta yer alan bu kabarcıklar, sadece birkaç santimetre çapında görünmesine rağmen 10 ile 30 ışık yılı arasında yer alan herhangi bir yere yayılabiliyor. Bu da baloncukların tek bir yıldız tarafından değil, binlerce yıldız tarafından gönderilen dalgalarla hareket ettiğini gösteriyor.

Kızılötesi ışıkların tespiti, uzayın derinliklerini kavramamıza yardımcı olacak:

Yay Şokları Baloncuklar

Fotoğrafları çeken Spitzer Uzay Teleskobu, 2003 yılında NASA'nın Büyük Gözlemevleri programı kapsamında uzaya gönderilen dört teleskobun sonuncusuydu. Bu program kapsamında gönderilen ilk ve en ünlü teleskop ise Hubble Uzay Teleskobu. Spitzer Teleskobu'nun misyonu ise atmosferimiz tarafından filtrelenmiş olan Dünya'da gözlemlenemeyen kızılötesi ışıkları gözlemlemekti.

Yapılan tespit hakkında Spaceflight Now’a röportaj veren NASA çalışanı Lisa Storrie-Lombardi, bir zamanlar görünmeyen kızılötesi ışıkları görüntülemenin diğer yıldızların çevresindeki gezegen sistemlerini tanımlama, uzak ve yakın evrendeki galaksilerin evrimini tespit etme, Samanyolu’nun yapısını anlama ve Güneş sistemimizin bileşenlerini kavrama gibi konuları anlamakta çığır açan bir gelişme olduğunu belirtti.

Spitzer tarafından yakalanan bu görüntüler, emektar uzay teleskobunun çektiği son fotoğraflar olacak. NASA, başlangıçta 5 yıl kullanmak amacıyla tasarlanmasına rağmen 16 yıldır kullandığı bu teleskobu 2020 yılında emekliye ayıracak.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7522569/Incredible-photo-deep-space-shows-starry-region-bursting-BUBBLES.html
13
1
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
1
1
1
1