Star Wars'taki Uzay Gemilerinin Korkunç Bir Aerodinamiğe Sahip Olduğunu Gösteren Video

32
10
3
2
1
YouTuber EC Henry'nin 3 boyutlu modellemelere dayandırdığı simülasyonuna göre Star Wars serisinde yer alan uzay gemileri berbat bir aerodinamik tasarıma sahipler.

Star Wars, her ne kadar son dönemde popülaritesi biraz azalmış olsa da hala sinema tarihinin en sevilen serilerinden biri olmaya devam ediyor. Star Wars’u bu kadar değerli ve popüler kılan içeriklerden biri de her biri ayrı bir hayal gücünün eseri olan uzay gemileri. Peki, Star Wars filmlerinde yer alan uzay gemilerinin aerodinamik açıdan nasıl olduklarını hiç düşünmüş müydünüz?

YouTuber EC Henry, bunu merak etmiş olacak ki Autodesk Flow Design kullanarak Star Wars serisinde yer alan uzay gemilerini 3 boyutlu olarak modelledi ve atmosferi olan bir ortamda sürtünme katsayılarının hangi seviyede olacağını hesapladı. Henry, söz konusu hesaplamalar için gemilerin şekillerini göz önünde bulundurdu ve sürtünme katsayılarını gerçek bir savaş uçağı ile kıyasladı.

Sonuç? Star Wars serisinde yer alan mühendislerin aerodinamik konusunda kesinlikle sınıfta kaldığını söyleyebiliriz. Küçük bir kıyaslama yapmak gerekirse; F-4 Phantom savaş uçağı yalnızca 0.02 sürtünme katsayısına sahiptir. Star Wars evreninin en ünlü gemilerinden biri olan X-Wing’in sürtünme katsayısı ise 0.45. Bu değer, X-Wing’in atmosferi olan bir ortamda uçmaya çalıştığında bir küre ile aynı dirence maruz kalacağı anlamına geliyor.

Sonuç olarak Star Wars bilim-kurgu türünde bir film serisi ve bilim-kurgu türünde fizik kurallarına göre film çekilmesi pek mümkün değil. Ayrıca 0.98 gibi berbat bir aerodinamik değerine sahip olan TIE Fighter, uzayda ışık hızında ilerlerken herhangi bir hava sürtünmesi ile karşılaşmıyor. Elbette ki seride bazı uzay gemileri gezegenlere iniş-kalkış yaparken hava direnci ile karşılaşıyor. Fakat sonuç olarak bu bir film.

Kaynak : https://io9.gizmodo.com/star-wars-ships-have-terrible-aerodynamic-designs-1826981844
32
10
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
32
10
3
2
1