Suicide Squad Beklentimizi Karşılamayacak Mı?

0
0
0
0
0
Suicide Squad’ın dünya premieri yapıldıktan sonra ilk eleştiri notlara gelmeye başladı. Ancak ilk eleştiri notları hiç iç açıcı değil.

Suicide Squad DC hayranı olsun ya da olmasın tüm sinemaseverleri heyecanlandıran bir yapım. Aylarca gün sayıldı, fragmanları onlarca kez izlendi ve büyük gün artık geliyor. Tüm dünyada bu hafta vizyona girmesine rağmen maalesef Türkiye’ye 1 hafta gecikmeli olarak gelecek. 12 Ağustos tarihinden itibaren sinema salonlarında görebileceğiz.

Cinemaximum her zaman yaptığı şekilde, beklenen filmler vizyona girmeden önce biletlerini satmaya başladı. Şu an sadece İstanbul ve İzmir şehirlerinde bulunan bazı sinema salonları için alınabileceğini belirtelim. Eğer ilk günden izlemek istiyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız çünkü biletler hızla satılıyor.

Suicide Squad üzerine birçok haber yaptık. Birçok fragman izledik. Büyük ihtimalle bu da Suicide Squad vizyona girene kadar son haberimiz olacak. Bu haberde Suicide Squad’ın ilk eleştiri notlarına, yönetmen David Ayer’in söylemine ve Warner Bros.’un yaptığı büyük hataya odaklanacağız.

Suicide Squad’ın World premieri yapılalı çok olmadı. Yaklaşık 2 gün önce tüm dünyaya tanıtımını gördük. Tüm sinemaseverlerin merakla beklediği eleştiriler de artık yayınlanmaya başladı. Batman v. Superman’in eleştiri notlarından memnun kalmayan Warner Bros.’un yaptığı hatayı düzeltmesini umuyorduk. Ancak maalesef bu olmadı.

Batman v. Superman eleştirilerinde, eleştirmenler düşük puan verince Batman’i Nolan ile mi bağdaştırdılar diyerek onları o şekilde eleştirmiştim. Ancak bu filmde bağlantı kurabilecekleri yönetmen ya da film olduğunu düşünmüyorum.

Sözü artık daha fazla uzatmadan Suicide Squad’ın eleştirilerden aldığı puanlara bakalım.

Puan ya da eleştiri denilince tüm sinemaseverlerin aklına getirdiği IMDb ile başlayalım. IMDb’de birkaç gün önce oylamaya sunuldu ve ilk oylarda beklenildiği gibi 9.9 puan aldı. Filmi izlemeyen ağır DC fanları 10 puana bildiğiniz abandılar. Ancak filmi izleyen sayısı arttıkça puanı 7.7’ye kadar geriledi. Oy veren kullanıcı sayısı ise yaklaşık 15.000.  Genellikle filmlerin ilk notları son derece yüksek olur, gerçek izleyenlerin etkisiyle çok şiddetli bir düşüş yaşarlar. Burada öngördüğüm sonuç ise Suicide Squad’ın 7.7’de sabitlenmeyeceği aşikar. Bana göre yaklaşık 1-1.5 puan daha düşüş yaşayacaktır. Sabitleneceği puan 6.5 dolaylarında olacaktır.

IMDb’den sonra aklımıza gelen ikinci büyük eleştiri sitesi ise Metacritic. Metacritic bizim için son derece önemli çünkü tecrübeli eleştirmenlerin verdiği puana göre bir ortalama çıkarıyor. Metascore’si ise şuan 42 ve bu 42 ortalama 44 tecrübeli eleştirmenin verdiği puana göre oluşuyor. Bu 42 eleştirinin ise sadece 3 tanesi olumlu yönde. Eleştirmenlerin DC’ye gömdüğünü biliyoruz ancak bu sefer insafa geleceklerini düşünmüştük. Yine bir DC filmi olan Batman v. Superman (en yakın tarihte çıktığı için onu seçtim.) 51 eleştirmenin verdiği oyların ortalamasına göre 44 almıştı. Ancak seyirci kanadından Batman v. Superman son derece beğenilmişti. Ben Affleck’in Batman performansı da filmi ileriye çıkarmıştı. Yani eleştirmenler DC’ye gömmüştü, ancak izleyici kanadı eleştirmenler kadar gömmemişti.

Gelelim son ünlü eleştiri sitemiz olan RottenTomatoes’e RottenTomatoes’den ise %29 aldı. (BvS %27) Sırf bu düşük ortalama nedeniyle bazı DC fanları RottenTomatoes kapatılsın diye imza toplamaya başladı.  RT’den de düşük alması çok anormal değil açıkçası. Metascore’ye göre daha düşük olsa da çok fazla fark yok aralarında. Nitekim ikisi de eleştirmenlere göre bir ortalama çıkarıyor.

İlk eleştiri notlarına kısaca değindik. Bu notları görünce maalesef beklentimiz düşüyor. Belki beklentiyi düşürünce filmi daha çok seveceğiz. Bunu filmi izledikten sonra konuşabiliriz ancak.

Yazının başında da belirttiğim Suicide Squad’ın yönetmeni David Ayer’in dünya premieri sırasında yaptığı söylem var. Dünya premierinde konuşurken ‘’Fuck Marvel’’ gibi bir söylemde bulundu. (Çevirmeye gerek yok herhalde.) Açıkçası bana göre yönetmenin yapmaması gereken bir şeydi. DC için birçok film çeken yönetmen oldu. DC’yi en üst basamaklara çıkaran yönetmenler oldu. Ancak hiçbirinden basına karşı böyle bir söylem duymadık. Tecrübesi son derece yüksek olan bir yönetmenden beklenmeyen bir hareket.

Son olarak da değinmek istediğim nokta Warner Bros’un yaptığı hata. Batman v. Superman’in eleştirilerini odağa alan WB, bu eleştirilerden ‘’karanlık film yapılmaması gerek’’ sonucunu çıkarmış. WB bu yüzden farklı bir kurgu üzerine çalışmış. İki fragman kestiren WB, ikisini test seyicilerine izletiyor, ancak birisi öne çıkmadığı için iki fragmanı da birleştiriyor! Sonrasında yeni kurguya göre yeni sahneler de son zamanlarda çekilmiş. Eleştirmenlerin eleştirdiği en önemli konulardan birisi de iki farklı film izliyoruz havasıydı. WB, BvS’ye gelen eleştileri yanlış anlayıp, Suicide Squad’ı da berbat etme yoluna gitmiş.

Artık yazının sonuna doğru gelirken umarım Suicide Squad bizim için son derece keyifli olur. Warner Bros.’un yaptığı büyük hatayı umarım çok bariz bir şekilde farketmeyiz. Ancak bana göre normal seyirci açısından Suicide Squad son derece keyifli olacak. Eleştirmenlere göre yetersiz bir film olabilir ancak, umarız bizlere keyifli dakikalar yaşatır. Benim görüşüm ise, ilk eleştiri notlarına göre sadece beklentiyi biraz daha düşürmek. Beklentimiz düşünce, karşımıza iyi bir film çıkınca çok daha fazla keyif alabiliriz. Eleştiri notlarına da bakarak, amaaan bu film kötü havasına girmemenizi öneriyorum. Suicide Squad ne olursa olsun, izlenmeyi kesinlikle hak eden bir yapım. Film vizyona girdikten sonra film hakkında eleştirimiz de en kısa sürede yayınlanacak. O zaman gelene kadar, eleştiri notlarına pek takılmayın.

Son olarak da 12 Ağustos’ta Suicide Squad’ı sinema salonlarında görebileceğimizi yeniden belirteyim. Suicide Squad'ın kadrosunda Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, David Harbour, James McGowan, Viola Davis, Ike Barinholtz gibi usta isimlerin bulunduğunu hatırlatalım.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0