Süper Kütleli Kara Delik, Uzaya 4,3 Milyon Km/Sa Hızında Enerji Püskürtüyor

6
5
0
0
0
Bilim insanları, yeni spektograf vasıtasıyla yaptıkları ölçümler sayesinde galaktik rüzgârların düşünülenden çok daha hızlı olduğunu fark etti.

Birçok galaksinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklerin, galaksilerin evrimini etkilediği ortaya çıktı. Bu etki ise kara deliğin galaksideki materyalleri adete yiyip bitirmesiyle meydana geliyor. Bu fenomen de kara delik tarafından salıverilen enerjinin galaksinin merkezindeki enerjiyi dışa salmasına sebep oluyor ve bu olaya galaktik rüzgâr adı veriliyor.

Bu rüzgârın hızı saatte 4,3 milyon km olarak ölçüldü ki bu daha önce hayal edilenden çok daha güçlü olduğu anlamına geliyor. Bu düzenleyici mekanizma, kozmolojik zaman ölçeğinde yıldızların oluşum evrimine de ışık tutuyor.

Aşırı derecede parlak aktif galaktik çekirdekler olan kuasarlardaki bu rüzgârlar üzerinde çalışmak için EMIR adı verilen Gran Telescopio Canarias’da bulunan kızılötesi spektrograf kullanıldı.

IAC araştırmacılarından Cristina Ramos Almeida, “EMIR, kızılötesi menzilini kullanarak bu kuasardaki moleküler gaz ve iyonlaşmış rüzgâr üzerinde çalışmamıza olanak sağladı. Bu analiz oldukça önemli çünkü her zaman benzer özellikler göstermiyorlar ki bu da bize bu rüzgârların nasıl oluştuğunu ve kendilerine ev sahipliği yapan galaksileri nasıl etkilediğini harika bir şekilde gösteriyor.” dedi.

Bu çalışma ve diğer lokal kuasarlar, araştırmacıların erken galaksi dönemlerinde neler olduğunu ve bugün gördüğümüz yapılarına nasıl ulaştıklarını anlamasına yardımcı olacak.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1137921/black-hole-supermassive-black-hole-quasar-space-news
6
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
0
0
0