Sürdürülebilirliğin Ön Plana Çıktığı Telefon: Fairphone 3

27
4
3
1
0
Hollandalı bir şirket olan Fairphone, akıllı telefon dünyasındaki hızlı ve tüketim odaklı algının sorunlarını fark ederek sürdürülebilirlik üzerine bir proje başlatıyor. Şirket, kullanıcılarına kendileri tarafından tamir edilebilecek parçaları kolayca değiştirilebilecek telefonlar satıyor.

Birçok akıllı telefon kullanıcısı artık bu cihazların kullanım ömrünün çok da uzun olmadığından şikâyet ediyor. Belli bir süre kullanımdan sonra telefonlar çeşitli arızalar vermeye başlıyor. Belki de bunlar planlı eskitme kapsamında yapılıyordur kim bilir?

İşte Hollandalı bir sosyal girişim olan Fairphone, buradan sürdürülebilirlik satma fırsatını görüyor ve şirket, bu yolda geliştirdiği son telefonu olan Fairphone 3’ü bu hafta içerisinde Avrupa’da satışa sundu. 4G bağlantı desteği bulunan telefonun kalınlığı 1 cm.

Telefonun özellikleri

Fairphone 3

Cihazın özelliklerine bakıldığındaysa bir amiral gemisi değil bir orta seviye telefonla karşılaşıyoruz. Cihazda 5,7 inç FHD ekran, Snapdragon 632 yonga seti, 4 GB RAM, 64 GB dâhili depolama (microSD kart ile hafıza artırılabiliyor), 12 MP arka kamera, 8 MP ön kamera bulunuyor. Cihazda bunların haricinde NFC, parmak izi okuyucu, çift nano-SIM yuvası ve 3.000 mAh değerinde değiştirilebilir batarya bulunuyor.

Şirketin asıl fark yarattığı kısım ise bunlar değil. Şirket, telefon montaj işçileriyle tamir edilebilir telefonları bir araya getiriyor. Yani şirketin mottosu atma, tamir et. Özellikle tamir edilebilirlik kısmını kullanıcılar oldukça kolay bir şekilde deneyimleyebiliyor. Telefonun kutusunun içerisinden bir adet tornavida çıkıyor ve bu tornavidayla telefonun ekranı da dâhil olmak üzere tüm modülleri sökülebiliyor. Şirket, telefonun değiştirmek isteyeceğiniz parçalarını da kendi web sitesi üzerinden satıyor.

Telefonun sürdürülebilirlik vaadi ve etik kaygılarını bir yana bırakırsak telefonun tasarım konusunda çok büyük işler başardığını söylemek mümkün değil. Kamerası çok kötü olmasa da çok çok iyi de değil, ayrıca uygulama geçişlerinde de günümüz üst segment telefonlarındaki gibi yumuşak geçiş hissi alınmıyor.

Telefonda işletim sistemi olarak da birçok Google servisinin önceden kurulu olarak geldiği sıradan bir Android 9 bulunuyor. Ayrıca şirketten yapılan açıklamaya göre ilerideki güncellemelerde Google servisleri olmayan Android Open Source Project de kullanıcıların hizmetine sunulacak.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/09/08/fairphone-3-is-a-normal-smartphone-with-ethical-shine/
27
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
4
3
1
0