Uber'in Türkiye'den Çekilmesiyle Taksi Plakası Fiyatları Fırladı

86
25
4
4
2
Uber'in Türkiye'deki faaliyetlerinin 10. Asliye Ticaret Mahkemesi kararıyla tamamen sonlandırılmasının ardından taksi plakaları yükselişe geçti. Plaka fiyatları hızla yükselerek aylar içinde 2 milyon TL bandının üzerine çıktı.

Taksiciler ve Uber arasında 2 yıldır devam eden kriz, Mayıs ayı sonunda Uber'in XL araçlarını hizmetten çekmesiyle sona ermişti. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, internet üzerinden ulaşım hizmeti veren şirketin haksız rekabet oluşturduğuna hükmederek, Uber uygulaması ve Uber.com'a erişimin engellenmesine karar verdi. Böylece Uber defteri tamamen kapanmış oldu.

Uber'in çekilmesi, taksi plakası fiyatlarını büyük oranda yükseltti. Şirketin geçtiğimiz yıl hızla büyümesiyle 2017 yılında tartışmalar henüz başlamadan önce 1 milyon 800 bin TL olan plaka fiyatları, Mart 2018'de hızlı bir düşüş yaşayarak 1 milyon 200 bin TL'ye kadar gerilemişti. 31 Mayıs'ta Uber XL araçlarının Türkiye'den çekilmesiyle taksi piyasası yeniden hareketlenmiş ve plaka fiyatları 1 milyon 600 bin TL'ye kadar çıkmıştı.

taksi vs uber

Aradan geçen 5 ayın ardından plakaların değerindeki artış devam ediyor. Mahkeme kararının ardından taksi plakası değeri hızla yükseldi ve 2 milyon lira bandını geçti. En son yapılan satış işlemi 2 milyon 50 bin liraya gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul’da esnaf ve sanatkarlar ile bir araya geldiği iftar programında yaptığı konuşmada, "Bizim literatürümüzde UBER diye bir şey yoktur. UBER olayının korsan taksicilikten bir farkı yok. UBER konusu bizim hükümetimizde yoktur, bitmiştir" ifadelerini kullanmış ve ertesi hafta Uber, XL araçlarını çekme kararı vermişti.

Kaynak : https://www.haberturk.com/taksi-plakasi-2-milyon-tl-yi-gecti-2537640
86
25
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
86
25
4
4
2