Taksiciler, Aylardır Protesto Ettikleri Uber'i Kullanmaya Başladılar

176
110
4
3
2
İstanbul'da minibüslerle hizmet verdiği XL servisini sonlandırma kararı alan Uber, bu sefer taksicilerin dikkatini çekmiş gibi gözüküyor.

Uber, ülkemizde oldukça ilginç bir mücadele veriyor. Bir dönem çok yoğun tepkiyle karşılaşan, ticari taksi sahipleri tarafından istenmeyen Uber, minibüslerle hizmet verdiği Uber XL servisini durdurmuştu. Sarı Uber ise faaliyetlerine devam ediyor. Uygulamaya kayıtlı taksi sayısı 4 bini buldu.

Kazanç modelini değiştiren Uber, XL hizmetini durdurduktan sonra daha önce ücretsiz olarak hizmetlerini sunduğu taksilerden %5 komisyon almaya başladı. Artık yolcular sarı ya da turkuaz renkli taksiler gönderen firmaya yönelik talepte adeta patlama oldu. 4 binden fazla taksici, protesto ettikleri Uber uygulamasını kullanmaya başladı.

Taksici esnaf odaları bu duruma tepki göstererek, aylarca mücadele ettikleri Uber’i üyelerinin kullanmasının üzücü olduğunu belirtti.

Uber’den gelen bir açıklamaya göre, 4 binden fazla taksici sisteme kayıtlı. Konuyla ilgili olarak örüşleri alınan bir taksici, “Önceden Taksim’de özellikle turistler XL araçları tercih ediyordu. Biz müşteri alamazdık. Şimdi onlar kalktı. Biz de uygulamayı kullanıyoruz. Turistler uygulama üzerinden bizi çağırıyor. Taksiye bindiğinde taksimetreyi açıyoruz. Müşteri başına da Uber’e komisyon veriyoruz. Uygulama dünyada çok yaygın olduğu için turistler çok sık kullanıyor. Bu nedenle yasaklanmamalıdır” açıklamasını yaptı.

Taksicilerin kayıtlı olduğu dernek ve odalar ise durumdan çok da memnun değil. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Uber ile aylarca mücadele ettik. Dava açtık, eylemler yaptık. Başarıya ulaştık. Ancak taksicilerin Uber uygulamasına yönelmesine anlam veremiyorum. Üyelerimizin kullanması üzücü. Bu uygulama ile emeğimiz çalındı. Uber kullanan taksici esnafını uyarıyorum. Uygulamadan uzak dursunlar. Zaten süren bir davamız var. Uber uygulamasının yasaklanmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi’nden Fahrettin Can da, “Havalimanında Uber kullanan ticari taksi yok. Ancak diğer yerlerde kullanıldığını duyduk. Bu uygulamanın internet üzerinden engellenmesi gerekiyor. Biz yerli bir uygulama geliştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde tüm taksilerde kullanılacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Uber, 2014 yılından bu yan İstanbul’da hizmet vermeye devam ediyor. Ülkemizde 4 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Uber’in XL hizmetine dahil olan 12 bin XL minibüs vardı. Uygulama, taksicilerin büyük tepkisini çekmişti. Sık sık taksici-Uber şoförü kavgaları da haberlere konu oluyordu.

Uber’in yasaklanması amacıyla açılan dava hala devam ediyor. Davayı taksiciler kazanırsa, Uber uygulaması yasaklanacak.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/sari-ubere-talep-4-bini-gecti-41235485
176
110
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
176
110
4
3
2