Tanzanya'da İnsana Ait 19.000 Yıllık Ayak İzleri Bulundu!

0
0
0
0
0
Volkanik bir dağın oluşturduğu çamur tabaka üzerinde binlerce yıl şekillerini koruyan ayak izleri, bilim çevrelerince hazine niteliğinde görülüyor.

Afrika’da araştırmacılar tarafından antik çağlara ait ayak izleri bulundu. Yaklaşık 19.000 yıllık olduğu belirlenen bu ayak izleri, araştırmacılara, döneme dair kimi ipuçları sunuyor.

“Tanrının Dağı” olarak da bilinen Maasai Volkanik Dağı’nın yaklaşık 15 km uzağında bulunan 400’den fazla ayak izi, nerdeyse yarım futbol sahası büyüklüğünde bir alana yayılmış durumda. Tanzanya sınırları içerisinde olan bölgede, aynı zamanda Natron Gölü de bulunuyor ve bulunan bu izlerin, 5.000 ila 19.000 yıl arasında bir tarihe sahip oldukları belirtiliyor.

Volkanik dağın oluşturduğu çamur yüzey üzerinde bulunan izler, Afrika kıtasında döneme ait pek fazla iz bulunmadığı için, adeta birer hazine niteliğindeler. Bulunan izlerden bazıları, ait olduğu kişinin yürüme hızıyla bilgiler sağlarken, bazılarıysa, ayak başparmağı kırık bir insana ait olduğu gibi ilginç veriler sunmakta. 

Çoğunluğu kadın ve çocuklara ait olduğu belirlenen izler gösteriyor ki; onlarca insanlar bölgenin güneybatısına doğru, şu anda belirlenemeyen bir yere gitmektelermiş. Ve çamur yüzey sayesinde, her bir adımın izleri bugün bile takip edilebilir nitelikte.

 

Önceleri çamur yüzeyin, volkanik dağdan gelen lavların küllerin üzerine yağmur yağmasıyla oluştuğunu düşünülüyordu ki; bu da ayak izleriyle küllerin yaşının aynı olması anlamına geliyordu. Yani 120.000. Ancak yüzey üzerinde yapılan araştırmalarla anlaşıldı ki, çamur tabaka aslında volkanik dağdan akmakta olan suyla birlikte bölgeye yayılmıştı. Yani çamur, ayak izlerinden daha önce oluşmuştu.

Araştırmacıların, bugüne dek görülenin aksine, çok fazla sayı ve çeşitlilikte ayak izinin bir arada olması sebebiyle “dans pisti” lakabını taktıkları bölge, Afrikalı atalarımızın nasıl bir yaşam sürdüklerini araştırabilmek adına büyük önem taşıyor. Araştırmacılar ayrıca, ayak izlerinin korunması ve araştırmaların ileri düzeylere taşınabilmesi için güvenli bir alana taşınması gerektiğini belirtirken, Tanzanya Hükümeti de şu an için bölgeyi tel örgülerle çevirmiş durumda.

Son olarak, teknoloji sayesinde yaşanan güzel bir gelişmeyle, bölgenin 3 boyutlu olarak taranması süreci tamamlanmış. Yani en kötü ihtimal gerçekleşip, bölgenin başına bir şey gelse bile, bölgenin 3D yazıcılar sayesinde bir modeli oluşturulup, araştırmanın sürdürülmesi mümkün. 

Kaynak : http://news.nationalgeographic.com/2016/10/ancient-human-footprints-africa-volcano-science/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0