Tarih Öncesi Dönemdeki Yaşamla İlgili Ufkunuzu Açacak Araştırma

17
6
5
3
3
Yeni bir araştırma, yaşamın tarihine dair günümüzden çok uzak tarihlere ışık tuttu. Bilim insanları, mikroskobik canlıların bildiğimiz yaşam standartlarından çok farklı bir ortamda, milyonlarca yıl karanlıkta yaşadıklarını açıkladılar. İnsanın bilinen tüm tarihi, söz konusu zaman diliminde sadece bir kıvılcım kadar kalıyor.

Dünya üzerindeki yaşamın, insanlar olmadan önce de var olduğuna emin olduğumuz bir çağdayız. Bizden milyonlarca yıl öncesinde bu gezegene hükmeden canlılar, çok farklı ortamlarda yaşıyorlardı. Hemen hemen her türün genetik olarak akrabalık bağlarına sahip olduğu canlılar, yani mikroorganizmalar ise yaşamlarının büyük kısmını karanlıkta geçirdiler. 

Hala okyanus tabanlarında, güneş ışığının zerresinin ulaşmadığı noktalarda, yani neredeyse mutlak karanlıkta yaşayan mikroskobik canlılar var. Bu canlıların büyük bir kısmı, Dünya üzerinde yaşamın oluşmaya başladığı dönemlerde yaşayan mikroskobik atalarının torunları. Belki onlar karanlıkta olduklarının farkında değiller; ancak bizler, kendimizi yeryüzünün en baskın türü olarak tanımladığımız 21. yüzyılda, Dünya’nın daha da karanlık bir geçmişe sahip olduğunu anladık.

Araştırmacılar, bakteriler de dahil olmak üzere mikroskobik organizmaların, bitkilerin karada yayılmaya başladıkları 2 ila 400 milyon yıl öncesine kadar yeryüzündeki en baskın tür olduklarını açıkladılar. Söz konusu zaman dilimini kafanızda canlandırmanız için küçük bir bilgi: İnsanlar olarak bizler en geç 300 bin yıl önce yeryüzünde görüldük, bahsi geçen ise milyon ve milyar yıllar. Üstelik 300 bin yıla kadar geçmişte yaşadığımız bilgisi de hala bir teori. 

Bahsi geçen dönemdeki yaşam hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuz son araştırma, günümüz popülasyonundan 10 katı kadar fazla olan bir canlı nüfusunu ortaya çıkarttı. Bu canlılar ise mikroskobik canlılardı. Aberdeen ve Edinburgh Üniversiteleri'nde görevli olan araştırmacılar, milyarlarca yıl boyunca yaşamın nasıl değiştiğini anlamak için gezegendeki mevcut yaşamın varlığına dair verileri kullandılar.

Bunun için atmosferin ve okyanusların kimyasal bileşimlerindeki değişimleri, kayalarda saklanan kalıntılar aracılığıyla analiz eden bilim insanları, farklı yaşam formlarının nasıl ortaya çıktığını anlamak için ter döktüler. 

Dünya üzerindeki yaşamın, tek hücreli organizmalar ile birlikte yaklaşık 3,8 milyar yıl önce başladığı düşünülmekte. Dinozorlar ise sadece 230 milyon yıl önce ortaya çıktılar, en eski memelilerden milyonlarca yıl sonra evrimleştiler. 

Yeraltında yaşayan karanlık ortam organizmaları şu anda yeryüzünün en büyük ikinci yaşam formunu oluşturuyorlar. Araştırmanın yazarlarından olan Prof. John Parnell, “Yeraltındaki yaşam, yeryüzünün normu oldu. Yakın zamana kadar en büyük habitat yer altında yaşıyordu” diyor.

Bilim insanları tarih öncesindeki yaşamı bir buz dağına benzetiyorlar, yeryüzünden daha fazla yer altında yaşayan canlı türü olduğundan söz ediyorlar.

Kim bilir, belki de atmosfer gibi üzerinde kilometrelerce kalınlıkta buz tabakası olan gezegenlerin derin sularında, baskın bir tür olarak hayata tutunan mikroskobik canlılar vardır. Belki de bu gezegenler, dünyanın genç dönemini andırıyorlardır.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-life-earth-darkness-history.html
17
6
5
3
3
Emoji İle Tepki Ver
17
6
5
3
3