Tarihi 10 Bin Yıl İleri Götürecek Öneri: Milat, Hz. İsa’nın Doğum Yılı Değil Göbeklitepe’nin Kuruluşu Olsun!

2
2
1
1
0
Tarihi 10 Bin Yıl İleri Götürecek Öneri: Milat, Hz. İsa’nın Doğum Yılı Değil Göbeklitepe’nin Kuruluşu Olsun!
Bilim insanları, Hz. İsa’nın doğduğu yıl yerine ilk yapı olduğu tahmin edilen Göbeklitepe’nin kuruluşunun milat olarak kabul edilmesini öneriyor.

2016’yı geride bırakıp 2017’ye giriş yapmak üzere olduğumuz şu günlerde bilim insanları, tarihle ilgili çok farklı bir gelişmenin tartışmasını yürütüyorlar. Aslında fikir, ilk olarak çok uzun yıllar önce ortaya çıkmış fakat tartışma günümüze kadar taşınmış durumda.

Bildiğiniz üzere milat, Hz. İsa’nın doğduğu yıl olarak kabul ediliyor. Günümüzde kullandığımız Miladi Takvim’in milat olarak kabul ettiği Hz. İsa’nın doğum yılı, tarihteki birçok medeniyetin negatifli yıllarda kalmasına sebep oluyor. Populer Mechanics’in haberine göre bazı bilim insanları, insanlık tarihinin ilk yapısı olduğu tahmin edilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe yerleşiminin milat olarak kabul edilebileceğini belirtiyor. Bu fikir, ilk olarak İtalya kökenli ABDli bilim adamı ve tarihçi Cesare Emiliani’ye ait.

Emiliani, 1993 yılında takvimin önüne 10 bin yıl eklemeyi önerdi. Buna sebep olarak Göbeklitepe yerleşimi avcı ve toplayıcı hayattan yerleşik hayata geçildiğinin, bazı hayvanların evcilleştirildiğinin ve tarımsal faaliyetlerin geliştiğinin somut bir kanıtıydı. Göbeklitepe’nin bundan 10 bin yıl önce kurulduğu tahmin ediliyor. Emiliani’nin takvime 10 bin yıl eklenmesini istemesinin sebebi de bu.

2
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
1
1
0