Tarihin Su Altında Çekilmiş İlk Filmi Ortaya Çıktı (Video)

15
4
2
1
0
Tom McNamara, John Ernest Williamson tarafından çekilmiş olan dünyanın ilk su altı filmini ortaya çıkardı.

Popular Science'ın önde gelen video yapımcılarından bir tanesi olan Tom McNamara, kaybolduğu düşünülen bir eseri ortaya çıkardı. Bu eser, John Ernest Williamson tarafından çekilmiş olan, dünyanın ilk su altı filmini içeriyor.

McNamara, daha öncelerden kaybolduğu düşünülen bu eseri, Hollanda'nın Amsterdam kentinde bulunan EYE Film Müzesi'nde buldu. 1914 yılında çekildiği belirlenen bu belgesel, ölü bir at ve bu atın çevresinde dolaşan bir köpek balığının, Williamson tarafından bıçaklanmasını anlatıyor. "Bir insan neden durduk yere bir köpek balığını bıçaklar?" sorusu akıllarınıza gelebilir. Gelin şimdi de Williamson'ın neden böyle bir şey yaptığına bakalım.

Williamson, bir denizaltından sualtı fotoğrafı çeken ilk kişi olarak bilinir. Denizci bir babaya sahip olan Williamson, denizlere de hakim bir isimdir. Babasının, denizin tabanını daha iyi gözlemlemek için hazırladığı bir odaya giren Williamson, burada su altından videolar çekmek istediğine karar verir ve bu odayı genişleterek kendine özel bir tasarım oluşturur. 

Bu tasarımı ve diğer girişimcilik projelerini geliştirmek için paraya ihtiyacı olan Williamson su altında bir kişinin bir köpekbalığı ile karşılaşmasını görüntüleyeceğini söyler. İlk başta uçuk gelse de yatırımcılar, Williamson'ın bu teklifini kabul ederler. "Jules Verne" isimli, ağır yüklerin taşınması için düz bir yapıya sahip olan bir mavnayla yola çıkan Williamson, Bahamalar'a doğru yelken açar. Profesyonel iki dalgıcı da yanına alan Williamson, ölü bir atla birlikte köpek balıklarının bulunduğu bir bölgeye demir atar. Ölü atla köpek balıklarının dikkatini çekmek isteyen Williamson, bu planında başarılı olur ve kısa bir süre içerisinde köpek balıkları yanlarına yaklaşır. Dalgıçlardan bir tanesi, köpek balığını gördüğü anda korkuya kapılır ve başarılı olamaz. ikinci dalgıçsa, görevini başarıyla tamamlar ancak bu sırada kamera kayıtta değildi.

Kararlılığını sürdüren Williamson, herhangi bir korunma ekipmanı olmadan suya dalar. Köpek balığıyla uygun bir pozisyona giren Williamson, köpek balığını hem bıçaklamayı hem de kayda almayı başarır ve ortaya, az sonra paylaşacağımız görüntüler çıkar.

Video, kısa bir süre sonra gündem olur. Görüntüleri izleyen insanlar bu videoya "Terrors of the Deep" (Denizin Altındaki Terör) demeye başlarlar ancak bir süre sonra videonun ismi "Thirty Leagues Under the Sea"  (Denizin Altında 30 Fersah) olarak kalır.

Williamson'un bu macerası, "20 Years Under the Sea" (Denizin Altında 20 Yıl) isimli kitabında yer alır. Kitabın içerisinde bahsedilen bu görüntüler şimdi, Tom McNamara'nın çabalarıyla ortaya çıkmış oldu.

Karşınızda dünyanın ilk su altı filmi:

Kaynak : http://mentalfloss.com/article/593047/first-underwater-film-footage-features-shark-and-dead-horse
15
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
2
1
0