Tayland’daki Mağarada Mahsur Kalan Çocukların Hepsi Kurtarıldı

29
5
3
2
0
Tayland’da son iki haftadır bütün dünyanın kilitlendiği, 12 çocuktan oluşan futbol takımı ve antrenörlerinin mahsur kaldığı mağaradaki çalışmalar tamamlandı. Son kalan 4 çocuk ve antrenör de başarılı bir şekilde kurtarıldı.

Tayland’ın muson yağmurları, doğada spor yapmak için ormana çıkan genç sporcuların büyük bir dram yaşamalarına neden oldu. Wild Boar adındaki, 11 ila 16 yaş arasındaki çocuklardan oluşan futbol takımı ve 25 yaşındaki antrenörleri, 2 haftadır yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki mağaradan çıkamıyorlardı. 

Bölgedeki yoğun yağışlardan dolayı mağaranın alçak seviyeleri su dolduğu için, kurtarma ekipleri geçtiğimiz pazar gününe kadar suyu boşaltmaya çalıştılar. Günler süren boşaltma işleminin ardından ortalama 30 santimetre geri çekilen sular, kurtarma ekiplerinin ve dalgıçların mağara yük taşımasına izin verdi.

Bu sırada çocuklara erzak ve sağlık ekipmanları götüren bir dalgıç, mağarada yolunu kaybetti. Oksijen tüpünü tüketen dalgıç ne yazık ki can verdi. Korkulan şey çoğu yüzme bile bilmeyen çocukların da mağarada boğulma ihtimaliydi. Bu sırada genç antrenörleri, 10 yıllık tecrübesine dayanarak çocukların sakin kalmaları için onlarla meditasyon yapıyordu. 

Pazar günü itibariyle 4 çocuk, kendilerine eşlik eden ikişer dalgıçla mağara dışına çıkarıldı. Ardından pazartesi günü de aynı şekilde 4 çocuk daha mağara dışına çıkarıldı. Operasyonun son adımı olarak bugün, kalan 4 çocuk ve 25 yaşındaki antrenör de kurtarılarak operasyon başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu.

Operasyonu yöneten Chiang Rai valisi Narongsak Osatanakorn, İngiltere, Avustralya, ABD ve Çin gibi pek çok ülkeden gelen kurtarma ekipleriyle birlikte hareket etti. 

Çocukların hepsi ve antrenörleri en az 1’er hafta boyunca hastanede gözetim altında tutulacaklar.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/world/asia/thailand-cave-rescue-live-updates-latest-boys-last-diving-chiang-rai-operation-a8439706.html
29
5
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
29
5
3
2
0