Tek Bir Detaya Bakarak Videonun Sahte Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

26
6
1
1
0
Gelişen robot ve yapay zeka teknolojileri, yararlı olduğu kadar bazı alanlarda bizleri korkutmaya başladı. Öyle ki daha önce de sizlere bahsettiğimiz gibi geliştirilen yapay zekalar ile sahte videolar oluşturulabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde geliştirilen yapay zekalar ile sahte videoların yapılabilindiğini ve kişilerin ağız hareketlerine kadar her şeye kolayca yön verildiğinin bilgisini vermiştik. Bu teknoloji, dizi-film alanında oldukça işe yarar ve başarılı bir kullanıma sahip olsa da başta yalan haber ve asılsız bilgilerin yayılmasına da neden olabilirdi.

Mimiklerin, gülüşün hatta ağız hareketlerinin dahi taklit edildiği bu videoların gerçek olup olmadığını anlamak ise bir hayli zor. Ancak bakacağınız tek detay, sizlere videonun doğrulu hakkında bilgi verebilir. Bir kişinin göz kırpışına bakmak, size gerçeği söyleyecektir. Video her ne kadar gerçekçi olsa da bu detay, olayı aydınlatabilir.

Yukarıda da dediğimiz gibi bu teknoloji dizi-film sektörleri için yararlı olmuş olsa da birçok sahte videonun da yayılmasına neden oldu. Theresa May, Barack Obama, Vladimir Putin ve Donald Trump’ın yayılan gerçekçi görüntüleri ise olayın ne derece dikkat edilmesi gerektiğinin bir kanıtıdır.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2171495-how-can-you-tell-if-a-video-is-a-deepfake-just-look-at-the-eyes/
26
6
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
6
1
1
0