Tek Soruluk Dev Anket: Instagram’ın Adı Değişirse Kullanmayı Bırakır mısınız?

141
29
9
3
3
Sosyal medya devi Facebook, son yıllarda kaybettiği itibarından dolayı her adımıyla tartışma yaratıyor. WhatsApp ve Instagram’ı baştan aşağıya değiştiren firma, yine kritik bir adımın eşiğine geldi. Özgünlüğünü kaybeden Instagram'ın ismi bile değişebilir. Peki kullanıcıların tercihi ne olacak?

Sosyal medya dünyasında, kendisinden başka bir alternatifin olmasından son derece rahatsız olan Facebook, genç yaştaki kullanıcılarını büyük bir hızda kaybediyor. Özellikle ana uygulamasında yaşadığı kankaybını gidermek için Instagram’ı baştan aşağıya değiştiren şirket, işi bir adım ileriye götürmeye karar verdi. 

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de düzenlenen SXSW fuarında konuşan Instagram’ın kurucusu ve eski CEO’su Kevin Systrom, uygulamanın özerkliğini kaybettiğinden dem vurdu. Systrom, geçtiğimiz yıl Facebook’un baskılarından dolayı Instagram’daki CEO’luk görevinden istifa etmişti. Kurucusu olduğu platformu bırakınca, herkesin şüphesi tek bir yere odaklanmaya başladı: Facebook yönetimi.

Ortaya çıkan sağlam bir iddiaya göre Facebook, Instagram’ın adını da değiştiriyor:

Instagram uygulamasına geleceği söylenen yeni Ayarlar sekmesinde "Instagram from Facebook" ibaresi dikkatleri üzeinde çekiyor. (Kaynak)

Anlaşılan o ki Facebook’un yönetimi, sadece uygulamanın içeriğini ebediyen değiştirmekle kalmayacak. Nasıl kurucularını şirketin yönetiminden uzaklaştırdıysa, uygulamanın marka stratejisini ve konumlandırmasını da değiştirmek istiyor.

Facebook’un ana uygulaması, 2,2 milyarı aşkın kullanıcıyla doygunluk noktasına ulaştı. Artık unutulma ve yıllarca sürecek bir yok oluş aşamasına girdi. Buna karşın Instagram kullanıcılarının önemli bir kısmı, uygulamanın Facebook’a ait olduğundan habersiz durumda. Yakında Instagram’ın kullanıcı sayısı Facebook ana uygulamasını geçecek ve büyük bir sıkıntı ortaya çıkacak:

  • Instagram’ın bilinirliliği zamanla Facebook’un ana uygulamasından daha fazla olacak. 

Ana uygulaması ve hizmeti zaten ömrünü tamamlama aşamasındayken, Facebook’un “Facebook” adını yaşatması için doğal seçilim yasalarına ayak uydurması gerekiyor. Bunu yapmanın yegane yolu ise Instagram’ın marka konumlandırmasını değiştirmek.

Şimdi neden “Instagram from Facebook” şeklinde bir isim değişikliğinin kapıda olduğunu daha net anlıyoruz. Facebook “Madem insanlara dayatma yapamıyorum, popüler olana göre şekil alır, kendimi hatırlatırım” diyor. Diyor ama bir şeyi unutuyor: Kullanıcılar bu konuda ne düşünüyorlar?

  • Instagram'ın olası isim değişikliği ve marka stratejisinin yenilenmesi, içeriğinin de giderek Facebook ana uygulamasına benzeyeceğini gösteriyor. Bir süredir yapılan yenilikler, uygulamayı bir "fotoğraf paylaşım uygulaması" kimliğinden uzaklaştırmıştı. Yeni isim değişikliği de daha kapsamlı içerik değişimini ifade ediyor.

Her hafta olduğu gibi bu hafta da söz Webtekno okuyucusu ve takipçilerinde. Vereceğiniz cevaplar, inanın ki marka konusunda büyük sıkıntıların eşiğinde olan Facebook’a bile ders olabilir. O halde soruya geçelim.

Tek Soruluk Dev Anket köşemiz, her hafta cuma günleri gündemdeki bir konu hakkında okuyucunun fikir sunmasına olanak tanır. Anketler, yayınlanan cuma gününü takip eden hafta sonu boyunca katılıma açık olurlar. Sonuçlar ve sonuçların detaylı analizi, her pazartesi günü Webtekno'da yayınlanır.

141
29
9
3
3
Emoji İle Tepki Ver
141
29
9
3
3