Teknoloji Devlerinden 'Hayalet Protokolü' Önerisine Ret

25
7
5
1
0
Aralarında Google, Apple, Microsoft ve WhatsApp'ın da bulunduğu teknoloji devleri, yayımladıkları açık mektupla İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Dairesi GCHQ'nun 'hayalet protokolü' önerisini kabul edilemez bulduklarını belirtti.

Dev teknoloji şirketleri, insan hakları toplulukları ve siber güvenlik uzmanları bir araya gelerek İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Ajansı GCHQ'nun hayalet protokolü önerisini kınayan açık bir mektup yayımladı.

GCHQ, hayalet protokolü olarak bilinen bu teklifi geçtiğimiz yıl gündeme getirmişti. Söz konusu teklif, şifreli mesajların kopyalanmasını ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla GCHQ ile paylaşılmasını öngörüyordu.

GCHQ’nun bu teklifi sadece İngiltere sınırları içerisindeki kullanıcıları kapsasa da çok kısa sürede küresel çapta tepki topladı. Gelen tepkilere neden olarak GCHQ’nun hayalet protokolü teklifinin kabul edilmesi durumunda mesajlaşmanın gizliliğine zarar vereceği ve şifrelenmiş mesajların üçüncü kişiler tarafından okunmasına yol açacağı gösteriliyor.

Açık mektupta ayrıca kullanıcıların güvenlik ve gizlilik konusundaki endişelerine ek olarak hayalet protokolünün yol açabileceği potansiyel güvenlik tehditlerinden de bahsediliyor.

Toplamda 47 birey veya kuruluş tarafından imzalanan açık mektup, Lawfare adlı blog sitesinde yayımlandı. Açık mektubu imzalayanlar arasında Google, Microsoft, Apple ve WhatsApp gibi teknoloji devleri bulunuyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/web/uk-ghost-protocol-encryption/
25
7
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
7
5
1
0