Teknolojik ürün çöplüğünü sürdürülebilirlik ile çözme girişimlerini sürdüren ve son olarak Tip-C girişi standart yapan Avrupa Birliği, bugün yeni bir öneriye daha ev sahipliği yaptı. Avrupa Birliği, bu kez elektronik cihaz üreticilerine en az beş yıl güvenlik güncelleştirmesi ve üç yıl işletim sistemi güncelleştirmesi sunma zorunluluğu getirilmesini önerdi.
Yeni öneri, güncelleştirme şartları dışında Avrupa Birliği toprakları içinde satılan akıllı telefon ve tabletler için minimum yedek parça gereksinimi de önerdi. Önerinin yürürlüğe girmesi durumunda üreticiler, en az beş yıl boyunca cihazlarına yedek batarya, ekran, kamera, şarj girişi, mekanik tuş, mikrofon, hoparlör, menteşe parçaları ve SIM/hafıza kartı tepsisi gibi parçalar sağlamakla yükümlü olacak.
7 yıl boyunca da onarım rehberi sunulacak:
Yedek parça sağlama zorunluluğunun yanı sıra üreticiler, 7 yıl boyunca tüm parçalar için detaylı onarım rehberi da sunmakla yükümlü olacak. Öneriyle birlikte üreticilere getirilmesi istenen zorunluluklar, bu zorunluluklar dahil bir şekilde birlikte şu şekilde olacak:
- En az 5 yıl güvenlik güncelleştirmesi (cihaz piyasaya sürüldükten 2 ay sonra ilk güncelleme yayınlanmak üzere)
- En az 3 yıl işletim sistemi güncelleştirmesi,
- Akıllı telefon ve tabletler için en az beş yıl yedek parça tedariki,
- En az 7 yıl boyunca detaylı onarım talimatı sunmak,
- Bataryaların 500 şarjdan sonra %83 kapasiteye, 1000 şarjdan sonra %80 kapasiteye sahip olması
Avrupa Birliği, öneri hakkındaki görüşleri 28 Eylül’e kadar toplayacak ve bu öneriler çerçevesinde öneriyi 2022’nin dördüncü çeyreğine kadar düzenleyecek. Düzenlemenin onaylandıktan sonraki 12 ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.