Telefonlardaki Sahte Bataryalar, Siber Korsanlara Veri Sızdırıyor

21
3
1
1
0
Yeni bir araştırma, siber korsanların özel olarak tasarladıkları bataryalar ile kullanıcıların akıllı telefon faaliyetlerini izlediklerini ve verileri batarya aracılığı ile dışarı sızdırdıklarını ortaya çıkardı.

Akıllı telefonlarda kullanılan bataryalar günden güne inceliyor ve bataryaların incelmesi, batarya kapasitesinin genişletilmesini engelliyor. Batarya üreticileri, daha düşük kapasiteli bataryalarla daha uzun kullanım süreleri sunabilmek için bataryaları güç tasarrufu sağlayan çeşitli teknolojilerle ‘akıllı’ hale getiriyor.

Araştırmacılara göre bataryaların akıllı hale gelmesi, siber korsanların veri casusluğu için bataryaları kullanabilmesine imkan sağlıyor. Evet, yanlış duymadınız; akıllı telefonunuzda yer alan batarya, sizin haberiniz olmadan siber korsanlara veri sızdırıyor olabilir. Peki, nasıl oluyor da üzerinde hiçbir ‘aygıt’ olmayan bataryalar cihazımızdan veri sızdırabiliyor?

Bir çevrimiçi alışveriş mağazası açan siber korsanlar, bu mağaza üzerinden kendilerine veri sızdıracak özel tasarımlı bataryaların satışını gerçekleştiriyor. Bu bataryalar dış görünüşü ile standart bataryalardan ayırt edilemiyor. Fakat telefona takıldığı anda siber korsanlara telefonda gerçekleştirdiğiniz işlemler hakkında veriler göndermeye başlıyor.

Tehlikede miyiz? Araştırmacılara göre çok büyük bir tehlike bulunmuyor. Çünkü bataryalar görünüşü itibari ile aynı olsa da telefona takıldığında kullanıcılar daha önce görmedikleri bir uygulama ile karşılaşacaklar. Ayrıca bataryalar siber korsanlara istediklerinden çok daha fazla veri gönderiyorlar. Bu nedenle siber korsanların elde ettikleri verilerden faydalanması kolay değil.

Yine de yapılan araştırma neyin mümkün olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar, kendi gerçekleştirdikleri deneyde kullanıcıların ziyaret ettikleri web siteleri %65, iletişim kurdukları kişileri ise %100 doğrulukla tespit etmeyi başardı. Tüm bunlar batarya içine yerleştirilen bir DRAM ve GPU izleyicisi sayesinde gerçekleşti.

Kaynak : https://www.hackread.com/are-your-smartphones-batteries-spying-on-you/
21
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
21
3
1
1
0