WhatsApp'a Alternatif Mesajlaşma Uygulamaları

346
207
96
50
32
Facebook'un radikal kararları sonrası WhatsApp kullanıcılarına kabul etme zorunluluğu bulunan bir bildirim gönderildi. Kişisel bilgilerin Facebook ve şirketleri tarafın kullanılmasını da içeren yeni koşulları kabul etmeyen kullanıcıların WhatsApp hesapları, 15 Mayıs sonrası silinecek. WhatsAppın bildirimini kabul etmeyenler için alternatif mesajlaşma uygulamalarını listeledik.

WhatApp, 2012 yılında kurulup kısa sürede milyonlarca insana ulaşmıştı. Reklamsız mesajlaşma deneyimi sunması, kullanıcı verilerini kimseyle paylaşmama sözü herkes tarafından sevilmesini sağladı. 2014 yılında ise Facebook, 19 milyar dolar ödeyerek WhatsApp'ı satın aldı. İşte her şeyin rengi bu satıştan sonra değişti ve Facebook, kullanıcı verileri işlemeye ilişkin politikaları ile aşama aşama bambaşka bir noktaya geldi. 

Kişisel bilgilerin Facebook ve şirketleri tarafından kullanılması için onay talep eden bir gizlilik bildirimi gönderen WhatsApp, artık gözden düşmeye başladı. Elon Musk'ın önerdiği Signal, WhatsApp'ın ardından dünyanın en popüler mesajlaşma platformlarından olan Dubai merkezli Telegram, Çin merkezli WeChat ve daha pek çok uygulamaya ilgi yoğun. Biz de WhatsApp'a alternatif olan bu uygulamaları sizler için anlattık.

  • NOT: WhatsApp'ın gönderdiği bildirimi kabul etmeyen kullanıcıların hesapları, bildirimde de söylendiği gibi 15 Mayıs 2021 tarihinden sınırlandırılacak. Bu kullanıcılar WhatsApp'ın özelliklerinden yavaş yavaş mahrum kalmaya başlayacaklar

WhatsApp'a alternatif uygulamalar:

  • Viber,
  • ICQ,
  • Google Duo,
  • Signal, 
  • Telegram,
  • Turkcell BiP,
  • Discord.

Gönderdiğiniz mesajları dilediğiniz zaman silebileceğiniz Viber:

Görüntülü, sesli ve metin mesajlarınız için WhatsApp’ın halihazırdaki en güçlü alternatiflerinden olan Viber, yazılan mesajların dilediğiniz zaman silinmesi özelliği ile ön plana çıkıyor. WhatsApp’da bu süre 5 dakika ile sınırlıydı. Aynı zamanda sohbetler ekranında dilediğiniz mesajlaşmayı gizleyebiliyorsunuz. Uygulama içinde bulunan oyunlarla, mesajlaşırken canınız sıkılınca karşınızdaki kişiyle eğlenebiliyorsunuz.  

Eksileri: Uygulamanın dosya boyutu çok yüksek. Bu nedenle düşük sistem özelliklerine sahip cihazlarda donabilir. Kullanıcıların geneline hitap etmeyen çok sayıda özelliği nedeniyle biraz kalabalık bir arayüzü var. 

Henüz akıllı telefonlar yokken kullanılan ICQ'nun mobil versiyonu:

 

ICQ’yu 90’lı yıllarda çocukluk geçirmiş olanlar yakından bileceklerdir. Bir dönemin efsanesi olan platform, geçtiğimiz yıllarda mobil platform olarak geri döndü. ICQ, WhatsApp’a doğrudan rakip olmanın avantajını yaşıyor. Sınırsız katılımcıya açık olan kanal sohbetleri, görüntülü ve sesli grup sohbetleri ve mesajlaşma gruplarıyla oldukça kaliteli alternatifler arasında. 

Eksileri: Uygulama dosyası boyutu yüksek, zamanla arka planda şişmeye neden olan veri birikimleri yaşanabilir. Bu durum düşük performanslı cihaz kullanıcılarının canını sıkabilir.

 

Elon Musk'ın da önerdiği, kâr amacı gütmeyen, reklamsız ve güvenli Signal:

signal

Yüksek seviyede gizlilik sunan Signal, WhatsApp'ın doğrudan rakibi olduğu gibi; ondan çok daha şeffaf politikalara sahip. Görüntülü ve sesli konuşmaya kadar tüm WhatsApp özelliklerini aynen taşıyan uygulama, Android sürümünde SMS uygulaması olarak da çalışma özelliğiyle dikkat çekiyor. Yani Android telefonunuzdaki SMS uygulamasını da Signal ile değiştirebilirsiniz.

Edward Snowden gibi veri gizliliği alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından önerilen Signal, uçtan uca şifreleme özelliğine ek olarak; gönderilen mesajın belirli bir süre içerisinde otomatik olarak silinmesi gibi faydalı özelliklere de sahip.

WhatsApp'ın en güçlü alternatiflerinden Telegram:

telegram

WhatsApp’ı uzun süredir tehdit eden Telegram, oldukça hafif ve kullanımı kolay bir uygulama. Grup mesajlaşmalarında herhangi bir sınırı bulunmuyor. WhatsApp’a çok alışanlar için arayüz alışması güç bir yapıda olsa da gereksiz bütün mesajlaşma özelliklerinden kolayca sıyrılıyor.  

Eksileri: Son kullanıcının WhatsApp gibi uygulamalara alışması nedeniyle başta yabancılık yaşatan bir arayüzü var, ancak alışınca bu ortadan kalkıyor. 

Yerli bir mobil uygulama arayanlar için Turkcell BiP:

Yerli WhatsApp alternatifi denildiğinde akla ilk gelen uygulama olan BiP, mesajlaşma ve görüntülü konuşma gibi özelliklerin dışında çeşitli kanallara abonelik ile birçok farklı hizmet sunabiliyor. Akıllı Faks ve mesajla para gönderme gibi özellikleriyle oldukça yenilikçi işlere imza atan BiP, zaman zaman Turkcell kullanıcılarına sağladığı ücretsiz internet gibi avantajlar sayesinde de her geçen gün kullanıcı sayısını artırıyor.

Topluluk halinde kanal kurup sohbet odaları kurmak isteyenler için Discord:

Genelde Twitch yayıncıları tarafından kullanıldığı için Türkiye'de adını duyursa da Discord, özellikle oyuncuların favori buluşma mekanlarından. Sıradan bir mesajlaşma uygulamasına kıyasla kalabalık kanallar, sohbet odaları kurma imkanı sunuyor. Kesinlikle gündelik kullanım için uygun değil, ancak yakın çevrenizde Discord kullananların sayısı fazla ise tercih edebilirsiniz.

Bu uygulamalar dışında Microsoft’un uygulaması Skype LiteLine ve Threema gibi mesajlaşma uygulamalarını a rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer herkesin beğenebileceğini düşündüğünüz başka alternatifler varsa yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.

346
207
96
50
32
Emoji İle Tepki Ver
346
207
96
50
32