Terminatör Gerçek Oluyor: ABD Ordusu, ‘Sıvı Metal’ Üretti

62
9
6
5
1
Elektronik ve mühendislik alanında yepyeni gelişmeler yaşanmasını sağlayacak olan özel bir materyal geliştirildi. Bu materyal, sıvılaşabilen ve esneyebilen bir metal olarak tanımlanıyor.

İletken malzemeleri esnetmek genel olarak mantıklı bir fikir değildir. Esneyen yapıda atom dizilişi değişikliğe uğradığı için iletkenlik özelliği azalır. Yeni geliştirilen materyalde ise durum daha farklı ve bu malzeme sayesinde elektronik ve mühendislik alanlarında yeni gelişmeler yapılabilecek. 

Yeni sıvı metal, bir anlamda Terminator 2 filmindeki kötü robotu akla getiriyor. ABD Hava Kuvvetleri, polimerleşmiş sıvı metal ağı olarak adlandırdığı malzemeyi duyurdu. Kendi kendine bir araya gelen nano yapılardan oluşan bu malzeme, kabuklar arasında depolanmış sıvı metalden oluşuyor. 

sıvı metal

Bu ağlar, %700 oranına kadar genişletilebiliyor. Ayrıca otomatik olarak ilk haline geri dönebiliyor. Materyal esnetildiğinde ise iletkenliği artıyor. Araştırmacılara göre yeni materyal, 10 bin esneme-düzelme döngüsünü sıkıntısız şekilde gerçekleştirebiliyor. 

Araştırmacılardan Dr. Christopher Tabor, normal şartlar altında esneme hareketinin sonuçlarının tam aksi derecede olduğunu söylüyor. 

sıvı metal

Ordu laboratuvarlarından kimya araştırmacısı Yüzbaşı Carl Trasher, “Polimerleşmiş Sıvı Metal Ağları, esnek güç iletimi, algılama ve devreler için önemli. Bu teknolojiyle birlikte insan arayüz sistemleri devamlı olarak çalışabilecek, daha hafif olacak ve daha fazla enerji iletecek” dedi. 

Bu yılın başlarında da Çinli bilim insanları hem yatay hem de dikey olarak, parçalanmadan esneyebilen bir sıvı metal tanıtmıştı. 

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201910051076970673-frankly-unbelievable-us-military-develops-highly-stretchable-terminator-like-liquid-metal/
62
9
6
5
1
Emoji İle Tepki Ver
62
9
6
5
1