Bilim İnsanları, Uzayda Büyük Bir Termonükleer Patlama Gözlemlediler (Video)

18
4
0
0
0
NASA’dan bilim insanları, uzayda gerçekleşen büyük bir termonükleer patlamanın izlerini tespit ettiler. Bilim insanları, termonükleer patlamayla ilgili bir simülasyon oluşturdular.

NASA’dan bilim insanlarının uzayda gözlediği termonükleer patlamanın kaynağı, Dünyamıza uzak bir noktadaki pulsar gibi görünüyor. Termonükleer patlamanın kaynağı olan pulsar, bir süpernova patlamasının ardından kalan bir yıldız kalıntısı. NASA’nın NICER teleskobundan verileri elde eden bilim insanları, bu pulsarın süpernova patlamasının ardından kara delik olamayacak kadar küçük bir yıldızın kalıntısı olduğunu belirtti.

NICER teleskobundan veri elde eden bilim insanlarının termonükleer patlama hakkında gözlemlerine dair kaleme aldıkları makale bu ay, The Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı. Yayınlanan makaleye göre Ağustos ayında gerçekleşen patlama, 20 saniyede gerçekleşti. Patlama sonucu ortaya çıkan enerji, Güneş’in 10 gün boyunca ortaya çıkaracağı enerji eşit boyuttaydı.

termonükleer patlama

NASA’dan astrofizikçi Peter Bult, “Gözlediğimiz olağanüstü bir patlamaydı. Patlamada iki aşamalı bir değişiklik gözledik. Bunun nedeni patlamanın pulsarın yüzeyindeki ayrı katmanlarda meydana gelmesi. Ayrı katmanlarda meydana gelen patlama, bu güçlü fizik olayını çözmemize yardımcı olacak başka veriler de sağladı” dedi.

Gökbilimciler, termonükleer patlamanın pulsarın yüzeyinin altında bulunan helyumun, bir karbonla tepkimeye girmesinden kaynaklandığını açıkladılar. NICER teleskobunun yöneticisi olan Zaven Arzoumanian, ”Tepkimenin ardından helyum güçlü bir şekilde patlıyor ve pulsarın yüzeyi boyunca termonükleer bir ateş topu geziniyor” dedi.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/huge-thermonuclear-blast-pulsar-deep-space
18
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
4
0
0
0