Tesla, Araçlarının Cam Yüzeylerini Lazer Işınlarıyla Temizleyecek

13
2
1
1
1
Elektrikli otomobil endüstrisine liderlik eden Tesla, Autopilot (otomatik pilot) gibi gelişmiş sürücü destek sistemleri için kullanılan kameralar da dahil olmak üzere, aracın cam yüzeylerini temizlemek için lazer kullanan bir sistem için patent başvurusunda bulundu.

Milyarder girişimci Elon Musk’ın liderliğinde yoluna devam eden elektrikli otomobil üreticisi Tesla, bir yandan Cybertruck gibi fütüristik araçlarını tanıtırken, bir yandan da gelecekteki otomobillerini mükemmelleştirmek için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor.

ABD’li şirket, lazer ışınları kullanarak aracın cam yüzeylerini temizleyebilen bir teknoloji için Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi’ne patent başvurusunda bulundu. Söz konusu sistemin, otomatik pilot gibi gelişmiş sürücü yardımı özellikleri için kullanılan kameraların görüş açısını etkileyen kir ve diğer kalıntıları temizlemesi öngörülüyor. Tesla ayrıca lazerlerin, güneş panellerinin yüzeylerini temizlemek için de kullanılabileceğini belirtiyor.

Tesla Model Y

Tesla CEO'su Elon Musk, otomobil üreticilerinin otonom araçlar geliştirmek için gerçekten lidar sensörlerine ihtiyaç duyup duymadığı konusunda şüphe ediyor. Musk, Nisan 2019’da düzenlenen bir Tesla etkinliğinde yaptığı açıklamada, "Lidar'a güvenen herkes mahkumdur" ifadelerini kullanmıştı. 
 
ABD’li şirketin yaptığı patent başvurusuna göre söz konusu teknoloji, ön, arka, yan camları ve kamera merceklerindeki kirlilik seviyesini tespit etmek için kamera kullanıyor. Daha sonra bir lazer, cam ve merceklerdeki kiri ışın yöntemiyle temizliyor. Patent dosyasına eşlik eden bir örnek görsel, öne ve yana bakan kameraları temizlemek için kaput, çamurluk ve B sütununa monte edilmiş lazerlere sahip bir Tesla Model S’i gösteriyor. 

tesla patent

Tesla’nın aldığı patent, her ne kadar oldukça işlevsel bir teknoloji gibi görünse de, hayata geçip geçmeyeceği şu noktada belli değil. Zira söz konusu teknoloji, ilk önce güvenilir, uygun fiyatlı ve mevcut sistemlerin bir adım ötesinde olduğunu kanıtlamak zorunda. Bununla birlikte herhangi bir lazer tabanlı sistemin, yağmur, çamur veya böcek kalıntılarını temizlemede cam sularından çok daha etkili olacağını söylemek, sanıyorum yanlış olmaz.

Patent dosyası ayrıca lazerin cam ve diğer bileşenlere zarar vermemesi için camın bir indiyum kalay oksit malzemeyle kaplanması gerektiğini belirtiyor. Musk’ın şirketi, güneş panellerinde kullanılan cam ve cam benzeri kaplamalardaki kalıntıları temizlemek için de bu teknolojinin kullanılabileceğini söylüyor. Güneş ışığının güneş paneline ulaşmasını engelleyen herhangi bir şeyin, panelin ürettiği güç miktarını azalttığına dikkat çeken Tesla, söz konusu sistem sayesinde güneş panellerinden alınan verimin çok daha yüksek olacağına inanıyor. 

Kaynak : https://www.caranddriver.com/news/a30029858/tesla-glass-cleaning-laser-patent/
13
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
1
1