Tesla'nın Giga Berlin İnşa İzni, Çevreci Grupların İtirazına Takıldı

17
4
2
1
1
Tesla'nın Almanya'da inşa ve geliştirme çalışmaları hâlâ devam eden fabrikası Giga Berlin'in inşa izinleri, çevreci gruplardan gelen itirazlara takıldı. Fabrikadan sızması muhtemel zehirli gazların engellenmesine yönelik açıklamaları tatmin edici bulmayan çevreci gruplar, verilen geçici izne resmi itirazda bulundu.

Tesla, Avrupa pazarında gücünü artırmak ve aynı zamanda kendi üretim ağını genişletmek için 2019 yılından bu yana yeni fabrikası Giga Berlin üzerinde çalışıyor. Dönem dönem çevreci gruplar tarafından protesto edilen ve özellikle fabrikanın kurulacağı bölgede yaşanacak orman katliamı sebebiyle eleştirilen Tesla, şimdi de aldığı geçici inşa izinlerine gelen itirazlarla karşı karşıya.

Her ne kadar elektrikli otomobil başlı başına 'doğa dostu' olsa da nihayetinde bu araçların üretildiği dev fabrikalar var. Bu üretim tesislerinin ne kadar doğa dostu olduğu ise tartışmaya açık bir konu. Bu konudaki iddialı vizyonuna rağmen Tesla, Almanya'da çevreci grupların hedefi olmuş durumda.

Fabrikadan sızma riski olan zehirli gazlar gündemde:

Giga Berlin

Giga Berlin'in inşası için Brandenburg Çevre Kurumu tarafından verilen geçici izne çevre grupları Grüne Liga ve NABU tarafından itiraz geldi. İtirazın gerekçesi ise Tesla'nın fabrikadan sızması muhtemel yüksek zehirli gazların engellenmesine yönelik önlemler konusunda yeterince açıklayıcı olmaması.

Aynı zamanda Tesla'nın Almanya'da çevreci gruplarla yaşadığı bir diğer problem ise tesisteki su tüketimine ve yeraltı su kaynaklarının ne oranda kirletileceğine yönelik konu başlığıydı. Tesla, su tüketimini minimize edeceğini açıkladı ancak bu konu da yine çevreci gruplarca tam olarak üstü kapatılmış değil. 

Grüne Liga ve NABU tarafından yapılan itirazın durumu nasıl etkileyeceği henüz net değil ancak gelen açıklamalara göre eğer itiraz sonrası devlet yetkilileri tarafından 16 Haziran'a kadar izni askıya alma başvurusu yapılmazsa, gruplar olayı mahkemeye taşıyacak.

Kaynak : https://www.reuters.com/business/environment/german-environmental-groups-file-objection-against-tesla-gigafactory-permit-2021-06-11/
17
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
4
2
1
1