Tesla Model 3'teki Otopilotun Ne Kadar Dikkatli Olduğunu Gösteren Video

87
16
11
9
8
Tesla Model 3'teki Otopilotun Ne Kadar Dikkatli Olduğunu Gösteren Video
Tesla, geçtiğimiz aylarda yollardaki trafik konilerini tespit edebilmesi için Otopilot modunu güncellemişti. Dirty Tesla isimli YouTube kullanıcısının paylaştığı bir videoda Tesla Model 3’ün Otopilot'u şeridin ortasına fırlamış bir koniyi kusursuzca atlatarak şeridine geri dönüyor.

Elektrikli otomobil sektörüne öncülük eden Tesla, aynı zamanda otomobillerindeki yapay zekâ özellikleriyle de karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şirket, otomobillerindeki Otopilot moduna gün geçtikçe yeni özellikler ekliyor. 2017 senesinde Tesla’nın Otopilot yazılımının kodlarına göz atan bazı geliştiriciler, Tesla’nın yol çalışma bölgelerini anlayarak şerit değiştirebildiğini ortaya çıkartmıştı. Yine de bu özellik, haberimizdeki videoda görüldüğü kadar düzgün çalışmıyordu.

Kodlar arasında bu özelliğe sahip olduğu görülen Tesla, yolun ortasında bulunan objeleri algılamakta güçlük çekiyordu. Birkaç ay önce paylaşılan bir videoda Otopilot modundaki bir Tesla Model 3’ün yavaşlayıp şerit değiştirmek yerine 11 tane trafik konisinin üzerine çıktığı görülmüştü. Geçtiğimiz ay Otopilot'un bu konileri algılayabilmesi için bir güncelleme yayınlayan Tesla, oldukça iyi iş çıkarmış gibi görünüyor.

Tesla Model 3’ün yola fırlamış olan koniyi geçtiği video:

Dirty Tesla isimli YouTube kanalının sahibi Chris, Tesla’nın Otopilot'unu test ederken video çekmeye karar vermiş. Otomobilin yol boyunca otonom şekilde gitmesini isteyen ve zorunlu kalmadıkça hiçbir şekilde müdahale etmeme kararı alan Chris, bu ‘challenge’ videosunu çekerken bir yol çalışma bölgesine denk gelmiş. Yoldaki trafik konilerinin yavaş yavaş şeridi kapatmaya başladığını fark eden Tesla Model 3, aynı hızda yandaki şeride geçmiş ve bir süre sonra ilginç bir olay yaşanmış.

Videoda konileri takip ederek şeridinde ilerleyen Tesla Model 3’ün karşısına, şeridi neredeyse ortalamış bir trafik konisi çıkıyor. Tesla Model 3’ün Otopilot'u ise gayet yumuşak bir hamleyle trafik konisini atlatıyor ve kendi şeridine girerek yoluna devam ediyor. Bu sırada elini refleks olarak direksiyona atan Chris ise herhangi bir şekilde müdahale etmiyor ve araba Otopilot modunu devre dışı bırakmıyor.

Videoda görüldüğü üzere Tesla, Otopilot'un yoldaki objeleri algılayabilme özelliğini oldukça geliştirmiş ancak şirket henüz durmaya niyetli değil. Otopilot özelliğinin genel performansını devamlı olarak geliştireceklerini belirten Tesla, kullanıcıların yine de pürdikkat kesilmeleri gerektiğini belirtiyor. Otopilot her ne kadar gelişmiş olursa olsun, yazılımın algılayamayacağı herhangi bir şey kötü sonuçlara yol açabilir dolayısıyla trafikte dikkatli olmak ve kontrolü sağlamak için ani durumlara hazırlıklı olmak gerekiyor.

Kaynak : https://ww.electrek.co/2019/12/02/tesla-autopilot-avoid-object-road-construction-zone-video/
87
16
11
9
8
Emoji İle Tepki Ver
87
16
11
9
8