Tesla, Uygun Fiyatlı Elektrikli Otomobil ve Batarya Üretmeye Hazırlanıyor

12
9
3
0
0
Tesla’nın 2018 yılı için düzenlemiş olduğu hissedarlar toplantısında ilginç bir açıklama yapıldı. Batarya maliyetleri ve batarya kapasiteleri hakkında yapılan bu açıklamaya göre hedefte, klasik motorlu taşıtlar ile hibrit araçların sahip oldukları bataryalar arasındaki dayanıklılık ve maliyet farkını kapatmak var.

Tesla’ya göre uzun seneler boyunca kullanılabilecek, hızlı şarj olan dayanıklı ve güçlü bataryaların üretilebilmesi en az klasik içten yanmalı motorların üretilmesi kadar önemli bir konu. Dünyadaki en yüksek batarya üretim hacmine ve lityum iyon pil kapasitesine sahip olan Tesla, bataryaların maliyeti konusunda çok fazla sır vermemeye çalışıyor.

Düzenlenen yıllık hissedarlar toplantısı sırasında hissedarlardan birisi olan Joel Sapp tarafından ortaya bir soru atılmıştı. Bu soruda Tesla’nın 100 $/kWh limitini aşıp aşmadığı sorulmuştu. İlk etapta bu soruya Baş Teknik Sorumlu JB Straubel ilginç ama bir o kadar da spesifik bir cevap verdi, ancak CEO Elon Musk, mikrofonu aldı ve konuyu biraz daha açtı. Hücre seviyesinde muhtemelen emtia fiyatlarına bağlı olarak 100 $/kWh’den daha iyi bir performans gösterebileceklerini düşündüklerini, hücre kimyası, üretim prosesleri ve hücre tarafından daha dikey entegrasyonlar ile bunu başarabileceklerini söyledi. Musk, bunlarla beraber Gigafactory’de anot ve katot malzemelerin üretimini geliştirme, entegrasyon işlemlerini yapma ve modülü daha gelişmiş bir hale getirmek için tasarım konusunda daha fazla çalışmaları gerektiğini, uzun vadede limitin 100 $/kWh’in altına inilebileceğini belirtti. Elon Musk, bu değerlerin her ne kadar bir otomobil için iyi göründüğünü söylese de 2 yıldan daha az kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Elon Musk’ın yaptığı açıklamaya göre 2020 yılına kadar 2 yıl içerisinde kWh başına düşen batarya hücre maliyetlerinin performans konusunda değerini yakalayacağı ve şimdiki duruma göre bu maliyetlerde %30 artış görüleceği belirtildi. Tesla’nın şimdiki performans grafiklerinde %15 maliyet azaltma eğrisine girdiğini, bu gidişatı koruyabilirse 2021 yılında 90 $/kWh, 2023'te ise 60$/kWh maliyet seviyesine ilerleyeceğini söyleyebiliriz.

Yukarıda ki grafiğe bakılacak olursa Tesla’nın kWh başına ortalama endüstri maliyetlerinin 4 ila 5 yıl öncesinde olduğu görülüyor. Yani yakıt maliyetleri düşerken performans yükseliyor. Bu durum, şirketin eski otomobil üreticilerine göre popülerliğini neden sürekli yükselttiğinin basit bir örneği olarak ele alınabilir. Tesla’nın bu doğrultuda geleceğe yönelik projeleri arasında küçük lüks otomobiller ve orta ölçekli premium sedan modellerinin yer aldığı, ABD başta olmak üzere diğer içten yanmalı motorların tamamıyla terk ettiği anlaşılıyor.

Bu rekabetçi çalışmaların aynı trend ile devam etmesi durumunda daha gelişmiş bataryaların görülebileceği ve küçük ekonomi segmentinde bulunan ucuz otomobillerin de elektrik ile çalışıp uzun seyahatleri mümkün kılacağı söylenebilir. Gelinen noktaya baktığımızda ise zaten geleceğin yakıtı olarak hibrit motorlara yapılan yatırımın gittikçe arttığı göz önünde. Bunların yanı sıra toplantıdan çıkan notlara bakılacak olursak Tesla, düşük maliyetli küçük otomobil projesine 4-5 yıl içerisinde girişecek.

Kaynak : https://cleantechnica.com/2018/06/09/100-kwh-tesla-battery-cells-this-year-100-kwh-tesla-battery-packs-in-2020/
12
9
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
9
3
0
0