Toplam 350,000 Flickr Fotoğrafından Oluşan Sanat Eseri

12
1
0
0
0
San Francisco Modern Sanatlar Müzesi’nde yer alan bir sanat eseri, 350 bin kare fotoğraftan oluşan bir yığından ortaya çıkarıldı.

Modern sanat sık sık klasik sanatın kalıplarının dışına çıkıyor ve istediği mesajı vermek için alışılagelmedik medyumlar seçiyor. San Francisco Modern Sanat Müzesi’ndeki bu eser de fotoğraflardan oluşan ancak ne bir kolaj ne de sergi olmayan oldukça değişik ve ilgi çekici bir çalışma.

Hollandalı sanatçı Erik Kessels, her gün milyonlarca fotoğrafın internetten paylaşılması üzerine oldukça ilginç bir çalışma yaptı. 350 bin Flickr fotoğrafını toplayan sanatçı, fotoğrafları rastgele şekilde bir yığın haline getirdi.

Genellikle çektiğimiz ve paylaştığımız fotoğrafların önemli olduğunu düşünürüz. Bizim için gerçekten öyle olsalar da sonu gelmeyen fotoğraf akışı içerisinde bütün fotoğraflar aslında geçici ve değersiz hale geliyor. Sanatçının göstermek istediği de bu.

Fotoğraflar, bir günde Flickr’a yüklenen görsellerden oluşuyor ve farklı farklı anları içeriyor. Ancak bu fotoğraflara biraz uzak mesafeden bakınca kareler birbirinden ayrılmaz hale geliyor. İnternet çağıyla birlikte bu karelerin akışı da hızlanıyor.

Çalışma tam olarak bunu keşfetmeyi amaçlıyor. Instagram ya da diğer uygulamalarda anlık olarak fotoğraf paylaşmaya başlamadan önce bile görselleri birbirimize iletmenin yollarına sahiptik.

SFMOMA adlı çalışmanın küratörlerinden Clement Cheroux, 1970’lerde insanlara uyanma saatlerini gönderen sanatçı On Kawara’dan söz ederek sanatçının “Buradayım, varım, ben gerçek bir insanım” mesajı verdiğini söylüyor. Küratöre göre bugün Instagram ve Snapchat ile yaptığımız şey de aynı.

Galeride çeşitli dönemlerden, çeşitli teknolojilerle elde edilmiş binlerce farklı fotoğraf bulunuyor. Bu fotoğraflar bir nevi paylaşım kültürünün temellerine de ışık tutuyor.

Galeriyi internet üzerinden gezmek de mümkün.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/this-gigantic-pile-of-350000-flickr-photos-is-now-art/
12
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
0
0
0