Toyota, Ev İşlerine Yardımcı Robotları Sanal Gerçeklikle Eğitiyor

7
2
2
0
0
Toyota, basit gündelik ev işlerine yardımcı olmasını planladığı robotlarını eğitmek için sanal gerçeklik kullanımına yöneldi. Bu robotlar, evlerde kullanılmaya başlamadan önce sanal gerçeklikte test edilecek.

Gelecekte robotların hayatımızda yer almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Hayatımızı kolaylaştırması beklenen bu mekanik yardımcıların eğitimi ise başka bir konu. Makineler bizden farklı bir şekilde öğreniyor. 

Bu öğrenme sürecinde farklı bir yaklaşım deneyen Toyota, robotların eğitiminde sanal gerçeklikten faydalanmaya karar verdi. Burada sanal gerçeklik kullanılmasının ise oldukça mantıklı bir nedeni var. 

Robotların eğitiminde sanal gerçeklik dönemi

toyota robot

Normal şartlar altında, sürekli aynı işlemi yapmak yeteneklerin belli bir noktaya kadar gelişmesini sağlar. Robotlar, biz insanlardan farklı olarak yaratıcılık anlamında daha kısıtlıdır ve canları sıkılmaz. Yani bir insan, bir pet şişeyi 10 bin defa bir rafa koyacaksa bunu bir noktadan sonra ilginç hale getirmeye çalışır. Robotlar ise aynı işlemi sürekli olarak tekrarlar. Sanal gerçeklik ise robotların farklı durumlarla karşılaşmalarını ve böylece sürekli olarak yeni tecrübeler edinmelerini sağlar.

VR eğitim sistemi, insan eğitmenlerin robotların görmesini istediği şeyleri 3 boyutlu olarak tasarlamayı sağlıyor. Daha sonra da bu ortamdaki görevler hakkında robotları bilgilendiriyor. Böylece basit kavramlar ve gündelik objelerin farklı şekillerde kullanımları konusunda robotların kendini eğitmesi sağlanıyor. 

Toyota robotları nesneleri görerek öğreniyor

toyota robot

TRI (Toyota Araştırma Enstitüsü) tarafından geliştirilen yöntem mükemmel olmasa da daha geniş bir çalışma alanı yaratıyor. Evin tüm haritasını öğrenmek yerine “etrafında olanları algılayan” robotlar yetiştiren bu sistem, aşağıda yer alan videoda da görülebiliyor. 

Sizce gelecek nasıl olacak? Robotlar daha küçük ve çok işlevli mi olacak, yoksa bilim kurguda gördüğümüz gibi insansı araçlar mı olacaklar? 

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/10/04/toyota-research-institute-robots-vr-training/
7
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
2
0
0