Trump'ın Çin'e Açtığı Ticaret Savaşı, iPhone Fiyatlarını Uçurabilir

37
10
8
2
1
Trump'ın Çin ile başlatmış olduğu ticaret savaşı, Çin'den gelen iPhone'lara gümrük vergisi koyulması ile sonuçlanabilir. Trump'ın bu hamlesine karşın Çin'in de Amerikan ürünlerine ek vergi koyması gündemde. Sonuç olarak Apple, her iki ülkede de iPhone'lar için ek vergi ödemek zorunda kalacak.

Apple’ın geçtiğimiz yıl tanıtmış olduğu 10. yıl özel telefonu iPhone X, yüksek fiyatı nedeni ile beklenilen satış miktarının altında. Pek çok rapora göre Apple, 2018 model iPhone’lar için maliyetleri düşürecek. Buna göre LCD ekranlı iPhone modeli 599 ile 799 dolara, 5.8 inç OLED ekranlı model 899 dolara, 6.5 inçlik premium model ise 999 dolara satışa çıkacak.

Raporlar, Apple’ın planlarını doğru bir şekilde yansıtıyor olsalar da hesaba katmadıkları bir şey var; ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile başlatmış olduğu ticaret savaşı. Bu savaşın ilk iki dalgasında iPhone’lar gümrük vergisinden muaf tutulmayı başardı. Üçüncü dalgada da ek bir vergilendirme olması beklenmiyor. Fakat Trump’ın ‘Çin’in Amerika’ya gönderdiği her şey için vergi getirmesi, doğal olarak iPhone’ları da vuracak.

Wall Street Journal’a göre Apple, Çin’den getirttiği iPhone modelleri için Birleşik Devletler’de vergi ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca Çin’in de Trump’a karşılık olarak Amerikan ürünlerine daha ağır bir vergi getirme ihtimali bulunuyor. Bu da Apple’ın hem Çin’de hem ABD’de iPhone’lar için vergi ödeyeceği anlamına geliyor.

Apple, Çin’den getirttiği her bir iPhone için $368 dolar ödüyor. %10’luk bir gümrük vergisi, cihazın fazladan 38 dolarlık bir maliyeti olacağı anlamına geliyor. Çin’in ek bir vergi getirmesi, iPhone maliyetinin daha da artmasına neden olabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi Apple, iPhone’lar için oluşan bu ek maliyeti cebinden ödemeyecek ve tüketicilere yansıtacak.

Apple’ın işlerine balta vurmak, her iki hükumet için de fayda sağlamayacak. Özellikle Çin’in, Apple ile sorun yaşamadan önce iki kere düşünmesi gerekir. Asya’nın parlayan yıldızında sadece iPhone üretiminde 10 bin kişi çalışıyor. Tedarik zincirindeki çalışan sayısı ise 3 milyon kişiyi buluyor. Ayrıca Çin’de işi Apple’a uygulama/yazılım üretmek olan 1.5 milyon geliştirici bulunuyor.

Kaynak : https://bgr.com/2018/07/24/iphone-x-2018-price-trump-trade-war-china/
37
10
8
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
10
8
2
1