5 nm Devri Başlasın: TSMC, Önümüzdeki Yıl Çok Daha Güçlü İşlemciler Üretecek

20
2
0
0
0
Geçen hafta, DigiTimes, üretici TSMC’nin 7 nm N7+ teknolojisini kullanarak işlemcilerinin seri üretimine başladığını bildirmişti. Biz de size bu haberi duyurmuştuk. Şimdiki haber ise TSMC'nin 5 nm işlemci üretecek olması.

Geçen hafta, DigiTimes, üretici TSMC’nin 7 nm N7+ teknolojisini kullanarak işlemcilerinin seri üretimine başladığını bildirmişti. Biz de size bu haberi duyurmuştuk. Bu işlemci, milyarlarca transistörün bir işlemci içine yerleştirilmesine izin veren silikon üzerinde daha kesin işaretler üretilmesine yardımcı olmak için aşırı ultraviyole litografi (EUV) kullanıyor.

7 nm işlemci, daha fazla transistörün küçük bir yonga seti gibi yoğun bir alana sığabileceği anlamına geliyor. Sonuç olarak sadece daha hızlı değil aynı zamanda daha az pil tüketen bir işlemci karşımıza çıkıyor. 2007 model bir iPhone’un 45 nm işlemci kullandığını hatırladığımızda, işlemci ve işlemci endüstrisinin 12-13 yılda ne kadar ciddi bir yol kat ettiğini görebiliyoruz.

Asıl heyecan verici olan ise TSMC’nin 2020 yılının ilk çeyreğinde 5 nm işlemci üretimine başlayacağı haberi. Şirket, 7 nm işlemcilerin tümünde EUV teknolojisini kullanmazken 5 nm işlemcilerin hepsinde EUV teknolojisini kullanacak. 'Fab 18' adı verilen yeni tesisinde 5 nm işlemcilerini üretmek için gerekli olan tüm ekipmanları tamamlayan TSMC, 5 nm işlemcilerin 7 nm işlemcilere oranla performansta yüzde 15 iyileşme göstermesini bekliyor.

Eski Intel kurucu ortağı Gordon Moore, 1965 yılında, entegre bir devre içerisindeki transistörlerin sayısının 24 ayda iki katına çıkacağını gözlemlemişti. Sektördeki çoğu uzman ise, 5 nm işlemcilerin Moore Yasası olarak bilinen şeyin sonunu getireceğini söylüyor. TSMC’nin, gelecekte 3 nm işlemci üretmek için 'Fab 18' tesisini hazırladığı biliniyor.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/TSMC-starts-mass-producing-more-powerful-chips_id116343
20
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
0
0
0