TÜİK, 2020 Yılı Satın Alma Gücü Paritesi Verilerini Yayımladı: Türkiye, 37 Ülke Arasında 31. Sırada

58
51
11
0
0
TÜİK, Avrupa'daki 37 ülkeyi kapsayan 2020 Yılı Satın Alma Gücü Paritesi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamalar, Avrupa'nın en ucuz ülkesinin Türkiye olduğunu ancak Türkiye'deki insanların alım gücünün de bir o kadar düşük olduğunu gözler önüne seriyor.

Bugüne dek açıkladığı veriler ile hem siyasiler hem de vatandaşlar arasında tartışılan bir kurum haline gelen TÜİK, 2020 yılına ilişkin yeni bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. "2020 Yılı Satın Alma Gücü Paritesi" (SGP) isimli bu araştırma, Türkiye'nin yalnızca Türk vatandaşına pahalı olduğunu, Avrupa'nın en ucuz ülkesinin aslında Türkiye olduğunu gözler önüne serdi. Çıkarılması gereken çok sayıda dersin olduğu araştırmaya göre Avrupa'da 100 euroya alınabilen birtakım ürün veya hizmet, Türkiye'de yalnızca 32 euroya mal oluyor.

37 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre Türkiye, kişi başına düşen yurt içi gayrisafi hasıla endeksinde 31. sırada yer alıyor. Bu bağlamda, sıralamanın en başında yer alan Lüksemburg'un endeks değeri 266 iken Türkiye'ninki yalnızca 64. Aynı değer, Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasında ise 100. Yani ülkemiz, kişi başına düşen yurt içi gayrisafi hasıla endeksinde de alım gücü açısından Avrupa Birliği'ne kıyasla düşük olan bir ülke. Bu arada, sıralamada Türkiye'nin altında Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Arnavutluk yer alıyor. Bizimle birlikte 64 puana sahip olan diğer Avrupa ülkeleri ise Yunanistan ile Hırvatistan.

Türkiye, para harcayabilme konusunda da oldukça kötü durumda

TÜİK SGP

TÜİK'in Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'ndeki verilere göre oluşturduğu kişi başına fiili bireysel tüketim değerleri, ülkemizde para harcayabilmenin de oldukça kötü durumda olduğunu gösteriyor. Örneğin bu endekse göre Lüksemburg'da yaşayan bir kişinin 131 puanlık para harcayabilme gücü bulunurken Türkiye'deki bir insan için bu değer 72. Bu sonuca göre araştırmanın 28. sırasında yer aldığımızı da belirtmiş olalım.

Bu arada, kişi başına fiili bireysel tüketim değerleri istatistiğinin tüm ülkeler için önemli olduğunu belirtmek gerek. Zira bu endeks, insanların refah düzeylerinin anlaşılmasını sağlıyor. Alınan mal ve hizmetler, kamu harcamaları ve sağlık ile eğitim gibi kalemleri kapsayan endeks, bu alanda bizden daha kötü durumda olan ülkelerin Letonya, Macaristan, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Arnavutluk olduğunu ortaya çıkarmış durumda. 

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/turkiye-kendi-vatandasina-cok-pahali-avrupaliya-cok-ucuz-6497990/
58
51
11
0
0
Emoji İle Tepki Ver
58
51
11
0
0