Turing Testi, Gelişen Robotik Bilimi Nedeniyle Güncelleniyor

9
3
1
0
0
1950 yılında bilgisayar bilimcisi Alan Turing, yapay zekanın gerçekten zeki olup olmadığını test etmek için bir test fikri ortaya atmıştı. Gelişen yapay zeka, Turing’in testinin yenilenmesini zorunlu kıldı.

Alan Turing, 1950’lerde yaşamış bir bilgisayar dahisiydi. Bu önemli şahısla ilgili Turing’i Benedict Cumberbatch’in canlandırdığı bir film de var. Turing, yapay zekanın gerçek anlamda zeki sayılıp sayılamayacağını test etmek için bir deney teklif etmişti. 

turing testi

Turing testi aslında oldukça basit bir temele dayanıyor. Bir insan ve bir yapay zeka sohbet ediyorlar. Gözlemci de konuşanlardan hangisinin yapay zeka, hangisinin insan olduğunu bulmaya çalışıyor. Bunun arkasındaki fikir ise yeterince zeki bir yapay zekanın insan gibi konuşabileceği varsayımına dayanıyor. 

Testi geçebilen ilk yapay zeka, 2014 yılında ortaya çıkmıştı. Şimdi, Staffordshire Üniversitesi’nden araştırmacılar bu çalışmayı bir adım ileri götürerek bir makinenin insan gibi davranıp davranamayacağını test ettikleri bir yöntem geliştiriyorlar. Çoklu model Turing Testi adını verdikleri bu yöntemin, “Bir gün insanlardan ayırt edilemeyecek bir robotlar geliştirebilir miyiz?” sorusuna cevap olması bekleniyor. 

yapay zeka

Araştırmacılar, yeni insansı robotların geçmeleri gereken 4 aşama belirledi. Bunlardan ilki, robotun hareket ederken insana benzemesidir. İkinci şart ise robotun konuşurken insan konuşmasını gerçekçi olarak taklit etmesidir. Ayrıca robot, etrafındaki dünyaya tepki verirken duygusal ifadeler, jest ve mimikler kullanmalıdır. Son olarak robot, durduğu anlarda da insanı andırıyor olmalıdır. 

Araştırmacılar böylece robotların tekinsiz vadi sorununu aşabileceklerine inanıyor. Tekinsiz vadi, net olarak robot olmadığı belli olmayan, ancak tam olarak insana benzemeyen robotlara insanların mesafeli davranması olarak adlandırılıyor. 

Araştırmacılardan Carl Strathearn, yeni geliştirdikleri model sayesinde mühendislerin işlerini daha kolay değerlendirip geliştirebileceklerini söylüyor. 

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/scientists-invented-new-turing-test
9
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
1
0
0