Rusya’yla Yapılan ‘Türk Akımı Projesi’ Anlaşması Ne Anlama Geliyor?

0
0
0
0
0
Rusya’yla Yapılan ‘Türk Akımı Projesi’ Anlaşması Ne Anlama Geliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le yaptığı görüşme sonrası Türk Akımı projesiyle ilgili imzalar atıldı. Peki bu anlaşmanın detayları neler?

Türk Akımı, Rusya ve Türkiye arasındaki en önemli doğalgaz projelerinden bir tanesi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Novak’ın imzaladığı Türk Akımı’na ait detaylar, ilk olarak Aralık 2014’te ortaya çıkmıştı. Bu tarihte Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyareti sırasında inşaata başlanması için 2016 tarihini işaret etmişti. Avrupa’ya doğalgaz satışlarını Ukrayna üzerinden yapan Rusya, bu ülkeyle sorunlar yaşamaya başlayınca alternatif bir yol bulmak istiyordu. Türk Akımı projesi de bu sebeple gündeme gelmişti. Ruslar, doğalgaz hattını Karadeniz’in altından geçip Türkiye topraklarına, buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşımayı öngörüyordu.

Doğalgaz hattında toplam 4 hat bulunacak ve bunlardan her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli olacak. Trakya üzerinden Türkiye topraklarına girecek olan hattın uzunluğu ise 260 kilometre olacak.

Hattın bir yılda planlanan tahmini taşıma kapasitesinin 63 milyar metreküp olması hedefleniyor. Türkiye’nin bu proje üzerinden yılda 14 milyar metreküp doğalgaz kullanması, geriye kalan 49 milyar metreküpün ise Avrupa’ya ihraç edilmesi planlanıyor. Karadeniz’in altından geçecek hattı Gazprom inşa edecek, Türkiye topraklarından geçecek kısım içinse ortaklaşa inşa edilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

İnşaatına Mayıs 2015 tarihinde başlanan Türk Akımı projesinin maliyetinin 19 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0