Türk Bilim İnsanları, Yıldızlararası Ortamda 10 Milyar Ton Yağ Keşfettiklerini Açıkladılar

55
14
13
3
0
Ege Üniversitesi'nin başarılı bilim insanları yaptığı son çalışma ile yıldızlararası ortamda yağ keşfettiklerini açıkladılar.

Bilim insanları, yıldızlararası ortamda günlük hayatımızda en çok kullandığımız yağ olduğunu tespit ettiler. Ege Üniversitesi, New South Wales Üniversitesi ve Armagh Observatory and Planetarium kurumunun birlikte yaptığı çalışma, yıldızlararası ortamda bulunan moleküllerin bir tür yağa benzediğini açıkladı. TÜBİTAK’ın da destek verdiği proje, çok ilginç ve dikkat çeken sonuçlara ulaşıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak çalışma ile ilgili, "İçinde yaşadığımız evren keşfedilmeyi bekliyor. Günümüzde gelişen teknolojiye bağlı olarak artan araştırma imkanlarıyla her gün astronomi ve uzay bilimleri alanında keşifler yapılıyor. Temel bilimlere büyük önem veren üniversitemiz de bu alanda faaliyet göstermeye ve keşif yapmaya devam edecektir. Uluslararası kuruluşlarla üniversitemiz bilim insanlarının birlikte yürüttükleri bu proje dünya üniversitesi olma hedefinde yaptığımız çalışmaların bir örneği olmuştur. Sonuçları uluslararası basınında yankı oluşturmuş bu çalışmada yer alan Egeli bilim insanlarımızı kutluyor, UNSW ve AOP araştırmacılarına da üniversitemiz adına teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaların devamlılığı için her zaman destek vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkan V. Prof. Dr. M. Serdar Evren,“Bölümümüz ilgi çekici çalışmalar yapıyor ve bu çalışmaların birçoğu toplumu doğrudan ilgilendiriyor. İnsanlar, uzayda yaşam konulu çalışmaları çok merak ediyor. Bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Melike Afşar’ın ve danışmanı olduğu doktora öğrencisi Burcu Günay’ın yer aldığı çalışmanın ilgi çekici içeriği birçok uluslararası haber ajansında yer almaya başladı. Üniversitemizin ve bölümümüzün adının bilimsel çalışmalarla yurt dışında bu şekilde duyuruluyor olması çok mutluluk verici. Dünya üzerinden başka bir gezegende hayat olup olmadığını anlayabilmek adına bu tür çalışmalar çok önemli” dedi.

Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astrofizik Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Burcu Günay ise, "Laboratuvarda bulduğumuz 3.4 µm alifatik karbon soğurma katsayısını kızılötesi teleskoplarla elde edilen gözlemsel sonuçlara uyguladığımızda, yıldızlararası ortamda her bir milyon hidrojen atomu için 100 tane alifatik karbon atomu olduğunu yani Gök adamızda mevcut karbonun çeyrek ila yarısının yıldızlararası toz parçacıkları bünyesinde 'yağ benzeri' moleküller halinde bulunduğunu saptadık. İçinde bulunduğumuz Samanyolu Gökadası için bu yaklaşık bin 34 ton yağlı maddeye denk geliyor. (10 milyar ton yağ) Bu sonuç, yıldızlararası karbonlu toz tanelerinin yapışkan özellikleri ile yıldız ve gezegen oluşumundaki rolleri ve hatta yaşamın kökeni için gerekli olan organik malzemelerin gezegen yüzeylerine dağılması ile ilişkilerini içeren soruları da beraberinde getirdi” diyerek açıklama yaptı.

Yapılan çalışma sonucunda yıldızlararası toz parçacıklarında yaklaşık 10 milyar ton yağı tespit edildi. Bu gezegenlerin ve yıldızların oluşumunda yağların büyük bir rol oynadığı bu çalışma ile ortaya çıkıyor ve yeni soru işaretlerine neden oluyor. Yapılan açıklamalarda da gördüğünüz üzere yaşamın başlangıç noktası için gereken malzemeler ile toz parçacıkları bünyesinde bulunan yağ benzeri moleküllerin arasında ilişki kafaları çok karıştıracak gibi duruyor.

Kaynak : http://www.haberturk.com/izmir-haberleri/61975147-egeli-bilim-insanlarindan-sira-disi-kesifbilim-insanlari-yildizlararasi-ortamda-bol
55
14
13
3
0
Emoji İle Tepki Ver
55
14
13
3
0