Türk Ekip 30 Bin Dolar Bedelindeki Tıbbi Alet Yerli Koşullarla Üretti

7
2
0
0
0
Türk Ekip 30 Bin Dolar Bedelindeki Tıbbi Alet Yerli Koşullarla Üretti
Süleyman Demirel Üniversitesi'ndeki ekip tarafından yaklaşık 30 bin dolar alış fiyatıyla satılan tıbbi alet dışa bağımlılığı azaltmak için yerli imkanlarla üretildi.

Ülkemiz son günlerde bilim ve teknoloji alanındaki ihracatlarını arttırsa da ne yazık ki hala dışa bağımlı bir şekilde bilim ve teknoloji ürünlerini diğer ülkelerden satın almaya devam ediyoruz ancak dışa bağımlılığın azaltılması için birçok üniversite, kurum ve kuruluş ülkemizde ARGE çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Bu çalışmalar sonucunda elde edilen ürünlerden bir tanesi ise Süleyman Demirel Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi tarafından üretildi. Türk araştırmacılar, 30 bin dolara ithal ettiğimiz ameliyatlarda neşter görevi gören bir aleti tamamen yerli koşullarla daha uygun fiyata üretti. Söylenene göre bu alet diğer aletlerin üçte biri kadar düşük maliyetle ortaya çıkarılmış. Bu alete ise plazma koter adı veriliyor.

Bu alet ticarete hazır

Aletin hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde başarılı olduğu ve tüm alanlarda faaliyete uygun bir şekilde ticarete hazırlandığı belirtildi. Böylelikle tıbbi alanda dışa bağımlılığı azaltarak yerli üretimi destekleyen önemli bir adım atılmış oldu.

7
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
0
0
0