Türk Girişimcilerden ABD’li Şirketleri Peşlerinden Koşturan Ürün!

100
3
3
1
0
Semih Hazar ve Ercan Erciyes, ABD’nin Chicago kentinde günümüzün en büyük sorunlarından birisi olan bilgi gizliliğine karşı, yapay zeka destekli bir sistemi hayata geçirdi. Geliştirdikleri cihaz Monument, ilk etapta 1.8 milyon dolar yatırım aldı.

ABD’de faaliyet gösteren Türk girişimcilerin değer yarattıklarını görmek gerçekten de umut verici. Chicago’da yaşayan Semih Hazrar ve Ercan Erciyes, son yıllarda oldukça büyük krizlere ve tartışmalara neden olan veri ihlallerinin önüne geçebilmek için Monument adında bir ürün tasarladı. Yapay zeka destekli depolama cihazı olan Monument, ilk etapta yatırımcılardan 1.8 milyon dolar destek almayı başardı. Hatta ABD’nin en büyük zincir mağazaları, bu ürünü almak için sıraya girdi. 

Monument’in rakip olarak gösterildiği şey ise bir başka ürün değil, bir başka sektör olan bulut sistemleri. Türk girişimciler, son zamanlarda alternatif bir alan sunduklarına yönelik haberlerle gündeme geliyorlar. Akıllı telefonlardaki fotoğrafları depolayacak bir cihaz geliştirmek için yola çıkan ikili, Monument Labs isimli bir şirket kurmaya karar verdi. Şu anda Chicago’da bir de ofisleri var.

Fotoğraf ya da video depolamaya ihtiyacı olan herkesin bu ürüne kavuşması gerektiğini söyleyen Erciyes, yapay zeka sistemi sayesinde yedekleme işlemlerinin otomatik olarak gerçekleştirildiğini belirtiyor. Yani bir nevi kişisel ve oldukça güvenli bulut sistemi inşa ediyorlar. 

Erciyes, “Ürünün kurulumunu yaptıktan sonra, cep telefonuna ve bilgisayarlara yüklenen uygulamalar sayesinde tüm fotoğraf ve videolar otomatik olarak Monument'a aktarılıyor. Bundan sonraki aşamada Monument, aktarılan tüm içeriğinizi analiz ederek fotoğrafları kişilere, nerede çekildiğine, kamera tipine, zamana ve diğer özelliklere göre gruplayarak kolay erişim imkanı sağlıyor. Kullanıcılar daha sonra ulaşmak istediği fotoğraf veya videolarına ‘deniz kenarı’ ya da ‘kayak’ gibi anahtar kelimelerle hızlıca erişebiliyor.” söleriyle ürünün çalışma prensibini anlattı. 

Sistemin tüm içerikler orijinal kalitede depolaması da bir başka avantajı. Böylece verilerden fedakarlık yapmadan en üst düzeyde güvenlik sağlanmış oluyor. Üstelik cihazı kullanmak için herhangi bir aylık ücret ya da abonelik sistemi yok. Bir defa satın aldıktan sonra ömür boyu kullanabiliyorsunuz. 

Monument, siz ne kadar sabit disk birimi bağlarsanız o kadar boyutta yedekleme yapıyor. İstediğiniz takdirde cihaza bağlı olan hafıza birimini değiştiriyor, doldurduğunuz birimleri saklayabiliyorsunuz.  Aynı evde yaşadığınız diğer kişileri de dahil edebileceğiniz Monument sistemi, isterseniz dünyanın öbür ucuna gidin, sizin aygıtınızdaki yedeklenmiş görüntülere erişme imkanı sunuyor.

Ürünün ilk prototipinin İTÜ tarafından desteklendiğini belirten Erciyes, ardından Kickstarter üzerinden destek kampanyası başlattıklarını söylüyor. Girişimcilere 94 farklı ülkeden binlerce minik yatırımcı destek olunca işler ciddiye biniyor ve toplamda 900 bin dolar internet desteği alıyorlar. Kickstarter üzerinden dünyanın en çok destek alan projeleri listesine giren Monument, Chicago merkezli bir yatırım turundan da servetle ayrılıyor. Şu an ürünün peşinde Best Buy, Amazon ve Walmart gibi ABD’nin en büyük zincirleri var. 

Semih Hazar ve Ercan Erciyes’e Türkiye’den başarılar diliyoruz. 

100
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
100
3
3
1
0