Türk Oyun Şirketleri, Yabancı Yatırımcılardan Büyük İlgi Görüyor

49
10
4
2
2
Türkiye, oyun ve oyuncu aksesuarı üretimi ve ihracatında her geçen gün büyüyor. Bu noktada pek çok yerli oyun geliştiricisi firma, yabancı yatırımcılardan büyük ilgi görmeye başladı.

Günümüzün teknoloji çağında oyun sektörü giderek büyüyor, ülkemizin bu sektördeki payı ise her geçen gün artıyor. AA’nın verilerine göre oyun sektörünün dünya hacmi, geçtiğimiz yıl 135 milyar dolara kadar ulaştı ve Türkiye, 850 milyon dolar pazar büyüklüğüyle en büyük pazara sahip 18. ülke konumunda yer alıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göreyse ülkemizin 2018 yılında oyun sektörü veirleri bir önceki yıla göre %50 oranında artarak 1 milyar 50 milyon dolara kadar ulaştı. Bu artışın ana sebebi ise sektördeki Türk firmalarının artışı ve atılımları olarak gösteriliyor.

InGame Group, 11 farklı dilde oyun üretiyor:

InGame Group

Dört farklı Türk oyun firmasının birleşerek kurdukları Ingame Group Yöneticisi Alpay Alptekin, konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Alptekin, 2012 yılında başladıkları yolcuklarında dünyanın farklı yerlerindeki milyonlarca oyuncuya ulaşma hedeflerini kısa sürede başardıklarını belirtiyor.

Alptekin, Türk oyun sektörünün iyice geliştiğini ve bu sayede küresel yatırımcıların gözdesi haline geldiklerini söyledi. Türk oyun firmalarının yabancılardan geride kalmadığını düşünen Yönetici Alpay Alptekin, aradaki farkın tekniksel olmadığını, yabancı oyun firmalarının daha önceden sektörde var oldukları için oluştuğunu, ancak bu farkın kısa zamanda kapanacağını ve onları geçeceklerini düşündüğünü söyledi. Bu kapsamda InGame Group, Türkiye'nin dışında 3 farklı kıtada, 10 bölgede ve 11 farklı dilde milyonlarca oyuncunun oynadığı oyunlar üretiyor.

"Hedefimiz 100 milyon oyuncuya ulaşmak":

Zula

Dört farklı şirketin birleşmesinden oluşan InGame Group’un çatısı altında, “Zula” oyununun geliştiricisi olan Madbyte Games, oyun dağıtıcısı Lokum Games, oyun stüdyosu Elite Games ve mobil oyun geliştiricisi Boombyte Games yer alıyor. Şirketin en popüler oyunu ise birincil şahıs aksiyon oyunu olan “Zula” bulunuyor.

Zula’nın globelleşme sürecinin 2016’da başladığını belirten Alpay Alptekin, oyunlarının şu anda Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Avrupa, İran, Rusya ve Latin Amerika bölgelerinde yerel yayıncılar aracılığıyla 25 milyondan fazla oyuncu tarafından oynandığını ve hedeflerinin 100 milyon oyuncuya ulaşmak olduğunu ifade ediyor.

Xdrive: “Yabancı markaların pazar payı %4’e geriledi”

Oyuncu Koltuğu

Türkiye, oyun sektörünün yanı sıra oyuncu ekipmanı ve aksesuarı satışında da giderek hız kazanıyor. Bu noktada yerli profesyonel oyuncu koltuğu üreticisi olan xDrive’ın Genel Müdürü Fatih Yalçın, 1983 yılında sandalye üreterek başladıkları maceralarının günümüzde bambaşka bir boyut aldığını belirtiyor.

Türkiye’de oyuncu koltuğu üreten öncü firmalardan olduklarını belirten Yalçın, Ar-Ge dahil tüm üretim süreçlerinin Türkiye sınırları içinde olduğunu, yerli bir firma olarak İngiltere ve ABD dahil olmak üzere pek çok farklı bölgeye ihracat yaptıklarını söyledi. AA’nın haberine göreyse Xdrive Genel Müdürü Fatih Yalçın’ın açıklamaları şu şekilde:

“Aylık 5 bin oyuncu koltuğu üretme kapasitemizle Türkiye'nin en yüksek oyuncu koltuğu üretme kapasitesine sahibiz. Patenti bize ait dünyanın ilk ısıtma, soğutmalı ve masajlı oyuncu koltuğunu satışa sunduk. Oyuncu koltuğu pazarına girmeden önce Türkiye'deki pazara yabancı markalar hakimdi. Yerli üretime başlamamızla birlikte yabancı markaların yüzde 90 olan pazar hakimiyeti yüzde 4'e geriledi.”

Ayrıca Yalçın, dünyada ikinci üretici konumunda oldukları oyuncu koltuğunun yanı sıra oyun ve iş istasyonları üretimlerini de sürdürdüklerini ve ilerleyen günlerde uluslararası pazarda çok daha fazla söz sahibi olacaklarını belirtti

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turk-oyun-sirketleri-kuresel-yatirimcilarin-gozdesi-haline-geldi/1603535#
49
10
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
49
10
4
2
2