Türk Uzay Firmasının Ürettiği Uzay Aracı NASA’da Test Uçuşuna Çıkıyor!

3
2
1
1
0
Türk girişimciler tarafından kurulan Sierra Nevada, ürettiği Dream Chaser adındaki uzay aracını tamamladı.

Sizlere daha önce bahsettiğimiz Türk girişimciler Eren Özmen’in başkanlık, eşi Fatih Özmen’in ise CEO görevini üstlendiği Sierra Nevada, Amerika Birleşik Devletleri’nde uzay araştırmaları için bilimsel teknolojiler geliştiren dünyanın en büyük uzay firmalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Yukarıdaki haberimizde de görebileceğiniz gibi bundan bir süre önce NASA tarafından projelendirilen Mars Görevi için teknolojik altyapıyı sağlayacak olan Sierra Nevada, ayrıca bir proje olarak hazırladığı Dream Chaser (Hayalet Avcısı) adlı uzay aracını tamamladı ve test için NASA’nın Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi'ne (Armstrong Fligh Research Center) gönderdi. Mars görevinden farklı olarak bir kargo taşıma görevi üstlenecek olan Dream Chaser, ilk olarak planlara göre 2019 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo taşıyacak.

Projeye göre Airline 5 ve Atlas V gibi roketler ile kullanılabilen Hayal Avcısı, klasik bir uzay mekiğinden farklı olarak uçak yapısına sahip. İstasyona ulaştığında 210 gün kalabilme kapasitesine sahip olan Dream Chaser, dünyaya geri döndüğünde ise SpaceX’in roketlerinden farklı olarak normal bir uçak gibi piste iniş yapacak.

Avrupa ve özellikle NASA’dan büyük destek alan bu araç uzay istasyonuna ulaştığında ise ayrıca özel olarak geliştirilen bir kenetlenme mekanizması ile bağlanabilecek. Milyonlarca dolar yatırım alan bu mekanizma ile beraber 2019’un arından ISS’ye gönderilmesi gereken önemli kargoların taşınmasında ana görevi üstlenecek olan Dream Chaser, bakalım testlerde başarılı sonuçlar alabilecek mi.

3
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
1
1
0