Türkiye'deki Ağır Hasarlı Araç Sayısı Açıklandı

28
4
2
1
0
Türkiye'de trafiğe çıkma izni bulunan 23 milyon kadar araç var ve bu araçların 1.7 milyon kadarı ağır hasarlı olarak trafikte. Peki durum trafiğin güvenliğini gerçekten de tehlikeye atıyor mu? Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan, bu sorunun cevabını açıkladı.

Trafikte her gün yüzlerce araç görüyoruz. Bu araçların kimisi tamamen hasarsız görünürken kimilerinde ise çiziklere ya da eziklere denk gelebiliyoruz. Bunların yanı sıra bir de "pert" olarak nitelendirilen ağır hasarlı araçlar var ve bu araçlar da trafikte yer alıyor. Peki pert olarak nitelendirilen araçların trafikteki güvenliği aksattığı ne kadar doğru? Pert araçlar, trafiğin güvenliğini tehlikeye atıyor mu?

Hürriyet Gazetesi'nden "Noyan Doğan" bu sorunun cevabını bulabilmek için detaylı bir araştırma yaptı. Sigorta şirketleri ve yetkililer ile de görüşen Doğan, trafikteki pert araçların, güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye atmadığı sonucuna ulaştı. Peki bu nasıl mümkün oluyor. Dilerseniz şimdi, Doğan'ın haberinin detaylarına yakından bakalım.

kaza yapmış araç

Konuyla ilgili iddialar, pert olarak nitelendirilen araçların normal koşullarda trafikten çekilmesi gerekirken bir şekilde yeniden trafiğe döndürüldüğü yönünde. Hatta sigorta şirketleri de bu işin içerisinde. Şöyle ki; kaza yapmış bir araç sigorta şirketleri aracılığıyla ihaleyle satılıyor. Pert aracı satın alan kişi de bu aracı tamir ettirerek yeniden trafiğe sokuyor. Peki bu durum, Türkiye'nin trafiğini ne derece etkiliyor? 

Doğan'ın araştırmasına geçmeden önce pert konusuna açıklık getirmek gerekiyor. Her ne kadar halk ağzına yerleşmiş olsa da pert diye bir kelime artık geçerli değil. Kaza yapmış araçlar "ağır hasarlı" ya da "tam hasarlı" olarak sınıflandırılıyor. Ağır hasarlı araçlar, yaşanan bir kaza neticesinde hasar görmüş ancak bu hasar tamir edilebilecek durumdaysa kullanılıyor. Tam hasarlı araçlarda ise tamir işlemi neredeyse mümkün olmuyor. Bu araçlara hurda da deniyor.

kaza yapan araç

Türkiye'de kaç ağır hasarlı araç var?

Türkiye genelinde 23 milyon aracın yollarda olduğu biliniyor. Elbette bu araçların çok büyük bir çoğunluğu ağır veya tam hasarlı değil. Şöyle ki; Sigorta Bilgi Merkezi'nden elde edilen verilere göre geçtiğimiz 10 yılda 395 bin kadar araç, ağır hasarlı statüsüne girerek trafikten çekilmiş. Yine son 10 yılda hurdaya çıkmış araçların sayısı ise 14 bin 100. Ancak bu rakamlar, sadece kaskolu araçları kapsıyor. Zaten elde bu verilerden başka bilgi de yok.

Türkiye'de 6 milyon kadar aracın kaskolu olduğu biliniyor. Bu da Doğan'ın araştırmasına göre şu anlama geliyor: Türkiye'deki her 10 bin kaskolu araçtan 3'ü tam hasar, her bin araçtan 8'i ise ağır hasar görüyor. Buna kaskosuz araçlar da eklendiğinde her yıl 170 bin kadar araç ağır hasar görüyor ve bunu da 10 yıla vurduğumuzda şu an trafikte 1.7 milyon kadar aracın ağır hasar görüp trafiğe yeniden döndüğü sonucuna ulaşıyoruz.

trafik kazası

Ağır hasarlı araç trafiğe nasıl dönüyor?

Otomotivcilerle görüşen Doğan, çok çarpıcı sonuçlara ulaşmış durumda. Otomotivciler, ağır hasar konusundaki anlayışın Türkiye ile yurt dışı arasında farklılıklara sahip olduğunu söylüyorlar. Yapılan açıklamalara göre Türkiye'de, aracın rayiç bedelinin (aracın alım satım bedeli) yüzde 25-30'u kadar masraf çıktığında araçlar ağır hasarlı olarak sayılıyor ve trafikten çekiliyor. Ancak yurtdışında bu oran, aracın rayiç bedelinin yüzde 70-80'ine kadar yükseliyor. Peki neden?

Aslına bakacak olursak bu sorunun cevabı çok basit; "ekonomik koşullar". Öyle ki yurtdışındaki bir araç, rayiç bedelinin yüzde 70-80 seviyelerine kadar hasar görse bile tamir edilebiliyor. Ancak Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar, aracın rayiç bedeline oranla tamirini, daha düşük oranlarda bile imkansız kılıyor. Kısacası yedek parçanın Türkiye'de çok pahalı olması, araçların tamiratını imkansız kılıyor.

kaza yapmış araç

Sigorta şirketleriyle de konuşan Doğan, sigortacıların araçların kaza anında en çok hasar aldığı tampon, far, ayna, çamurluk gibi parçaların yanı sıra elektronik sistemlerin ve hava yastıklarının da fiyatlarının denetlenmeden yüksek fiyatlarla satıldığını söylediklerini belirtiyor. Üstelik sigortacılar, bu duruma şöyle bir örnek de vermişler;

"500 bin liralık lüks bir aracın iki hava yastığı patlamışsa, bir de tamponda biraz hasar varsa yetkili servis neredeyse 150 bin liranın üzerinde bir maliyet çıkarıyor. Vatandaş da ‘artık bu aracı istemiyorum’ diyorsa; ağır hasar kaydı açtırmak sigortacılara göre daha ekonomik. Bu durumda sigorta şirketi aracı satışa çıkarıyor, alan da yetkili servis değil bir başka serviste 60-70 bin liraya aracı onarıp ya kullanıyor ya da satıyor."

Özetlemek gerekirse, Türkiye'deki ekonomik koşullar ve maliyetlerin yüksekliği, yurt dışında 'ağır hasarlı sayılmayan' araçların bile Türkiye'de perte çıkmasına neden oluyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da araçlar, daha kolay bir şekilde trafikten çekiliyor. Başka bir kişi tarafından satın alınıp tamir ettirilen araç yeniden trafiğe çıkıyor ve bu da "Ağır hasarlı araçların yollarda olduğu ve trafiği tehlikeye attığı" tartışmasına yol açıyor. Ancak durum çok da öyle değil.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/1-7-milyon-agir-hasarli-arac-trafikte-ama-endiseye-gerek-yok-41370986
28
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
28
4
2
1
0