Türkiye, Cehalet Endeksinde 38 Ülke Arasında 9. Sırada

65
49
16
13
5
Ipsos MORI’nin hazırladığı 2017 yılı 'Cehalet Endeksi' açıklandı. Ülkede yaşanan olaylar ile alakalı olarak bilgi sahibi olmaya dayalı araştırmada, Türkiye 9. sırada yer aldı.

Pazar araştırma şirketi Ipsos MORI'nin her yıl yaptığı Cehalet Endeksi'nin 2017 sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 28 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında 38 ülkeden 16 ila 64 yaşları arasındaki 29 bin 133 kişiyle gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde en cahillerin yaşadığı ülke Güney Afrika olurken, onu sırasıyla: Brezilya, Filipinler, Peru, Hindistan, Endonezya, Kolombiya ve Meksika takip etti.

2016'da 9. sırada bulunan Türkiye yerini korurken, listenin en sonundaki ülke İsveç oldu. Amerika Birleşik Devletleri ise 23. sırada yer alıyor. Önceki yıl en cahillerin yaşadığı ülke Hindistan olurken, Hollanda ise son sırada yer almıştı.

Kendi ülkende yaşananlardan ne kadar haberdarsın?

Araştırmaya katılan kişilere yaşadıkları ülkedeki 'cinayet' , 'intihar' , 'terörizm' , 'sağlıklı yaşam' , 'cep telefonu sahipliği' , 'sosyal medya kullanımı' , 'aşılama oranı' vs. sorular yöneltiliyor. Ve bu sorulara verilen cevaplar da, vatandaşların kendi ülkelerinde cereyan eden olaylardan ne kadar haberdar olduğunu ortaya koyuyor. 

Ekonomik büyüklükten ziyade duyarlılık önemli!

Araştırma, ülkelerin ekonomik durumlarının netice üzerinde belirleyici olmadığını göstermesi bakımından da önemli. Mesela, dünyanın en varlıklı ülkesi ABD olmasına karşın, ABD halkı 23. sırada bulunuyor. Oysa ABD'ye kıyasla daha küçük ekonomilere sahip olan İsveç, Norveç, Danimarka, İspanya ve Montenegro gibi ülkelerin halkları daha 'bilinçli' durumda. 

Uzmanlar, bunun sosyal ve toplumsal hadiselere karşı 'duyarlılık' ile alakalı olduğunu belirtiyorlar. Hukuk ve adaletin gerçekten işlediği ülkelerde halk, cinayet ve intihar gibi toplumsal problemlere nispeten daha duyarlı yaklaştığı için, bu konulardan haberdar olma oranı da artıyor.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cehalet-endeksinde-dokuzuncu-siradayiz-2514563/
65
49
16
13
5
Emoji İle Tepki Ver
65
49
16
13
5