Türkiye’de AKK Gerçeği Varken Netflix Başarılı Olabilecek mi?

1
0
0
0
0
Türkiye’de AKK Gerçeği Varken Netflix Başarılı Olabilecek mi?
Türkiye’ye geçtiğimiz aylarda giriş yapan, ancak dünkü lansman ile açılışı yapılan Netflix Türkiye, acaba AKK belası varken başarılı olabilecek mi?

Günümüzde çevrimiçi olarak müzik dinlemek, film ve dizi izlemek oldukça yaygınlaştı. Televizyon kanallarının -ister müzik ister normal kanal olsun- sürekli reklam üstüne reklam yığması, 40-50dk süresi olan dizileri 2 saate, 2-3 saatlik filmleri ise 4-5 saate kadar uzatmasına sebep oluyor. Zaten RTÜK diye bir gerçek varken filmler sansür de yiyince tek çıkış yolu tabiki internet oluyor.

Peki, bu noktada reklamsız, birçok dizi ve filmi barındıran Netflix’in Türkiye’ye girmesi sevindirici mi? Kesinlikle! Ama RTÜK’ten kurtulduk tamam, peki ya AKK ne olacak? Oturup bir hafta sonu boyunca dizi ya da film keyfi yapsak, Adil (!) Kullanım Kotası/Noktası sıkıntıya girmeyecek mi? Bakalım, sıkıntı yaşayacak mıyız, cevabını bulalım;

Bildiğiniz gibi dün Netflix İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda yaptığı özel bir lansman ile Türkiye açılışını yapmış oldu. Böylece tamamen Türkçe bir arayüz, aynı zamanda Netflix Original serisinin tamamına da Türkçe dublaj desteği verdi. Yetmedi, Leyla ile Mecnun, Ezel ve Suskunlar gibi sevilen Türk dizilerini de bünyesine kattı, katmaya devam edecek. Hatta ve hatta söylentilere göre 1 yıl içerisinde Netflix Original serisine Türk dizi ve filmler de gelebilir. Bu konuda Burak Aksak’ın yeni bir yapımı olma ihtimali ise sevindirici.

İlk olarak fiyatlara bakalım; Temel sürümü, yani SD video desteğine sahip ve tek kişinin kullanabildiği Basic paketi 15.99TL, 2 cihaz ve HD paketi olan Standart ise 27.99TL, kişi sayısını 4’e çıkartıp video noktasında ise Ultra HD (4K) yapan paketine gelecek olursak Premium almak gerek ve bu da 39.99TL yapıyor.

Klasik bir hesapla, 4 öğrenci kişi başı 10TL vererek 4K’ya kadar olan paketten alabilirler. Bu oldukça uygun da bir fiyat. Ama 4K desteği varken 4K izlemeye kalkarsak biteriz. Fakat şöyle bir durum var.

1- İnternet altyapısı
2- Televizyon/PC desteği
3- AKK

Bu üç etmen zaten bizi 4K’dan uzak tutmaya yetiyor. Altyapı ve haliyle kullandığımız paketlerin çoğu -özellikle öğrencilerde- uygun fiyatlı, AKK’si düşük olan paketler. E Netflix zaten internet hızına göre otomatik olarak çözünürlük sunan bir sistem olması sebebiyle 480p ve 720p arasında görüntü sağlarken internet iyiyse 1080p’ye çıkabiliyor. Ama 4K’yı alabilecek bir altyapı henüz Netflix kullanma potansiyeli olan büyük kesimde yok.

İkinci maddemiz ise 4K desteği bir cihaz. Bu noktada işler daha da sarpa sarıyor. Netflix genellikle üniversite öğrencileri ve genç yaş kesimin ilgisini çekecek. Lise çağlarındaki öğrenciler de tabii buna dahil. E bu arkadaşlar arasında kaçında 4K monitör ya da 4K televizyon var? Olanlar elbette vardır, ama adam 4K hizmet alsa, altyapısı da yetse hadi, yine de 4K’yi gözle göremeyecek.

Şimdi ise asıl konumuza gelelim. İlk 3 etmen tamam diyelim. Altyapı tamam, 4K TV de var, mis. E AKK? Onu ne yapacağız. Altyapısı iyi olup AKK’siz paket kullanan kaç insan var şurada? Zaten AKKsiz paketler net bir şekilde kol gibi fiyatlar. Ama Netflix’e bu açıdan bakarsak yanılırız. Bunlar sadece Netflix için değil, tüm internetten o dizi film izlediğiniz siteler için geçerli.

Yani “Aman AKK varken ne gerek var ki” diyoruz, doğru. Ama zaten sen dizibilmemne.com tarzı sayfalardan Game of Thrones’u hatim eden, fullbilmemnefilmizle.com gibi sitelerden ise Suicide Squad’ı sinema çekimi izleyen insansın. Onlar AKK’ye dahil değil mi? Dahil. Hatta Şu anda AKN’yi aşarsanız 3mbps hıza düşüyorsunuz. Bu ilerleyen zamanlarda ise 5mbps olacak. Netflix’e göre SD kalitesinde film izlemek için ise 3mpbs yeterli. Yani AKK aşsanız bile düşürülen hız Netflix and Chill keyfi için yeterli. (SD - 3mbps / HD - 5mbps / 4K - 25mbps)

Yani şahsi tavsiyeme gelecek olursak bütçenize uygun bir paket seçerek Netflix’e geçebilirsiniz. Ya da Digiturk Play, D-Smart Blu gibi hizmetler de olabilir. Ama gidip “Emeğe saygı, sadece blabla.com’dan izleyiniz” gibi görebileceğiniz en absürt sav ile sevdiğiniz dizi ya da filmin o kadar emeğini hiçe sayan hareket yerine Netflix’i tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Ki başta verdiğim 4K paketi 4 kişi kullanıp kişi başı 10TL vermek her öğrenci için de uygun bir hareket.

Hatta şöyle bir örnek vereyim. Şahsen TR’de ilk açıldığı gün direkt test amacıyla 4K paketini almış, 3 ayrı arkadaş ile de paylaşmıştım. O kadar güzel ve rahat geldi ki, Original serileri ve filmleri zaten ayrı güzel. Narcos mesela, şu anda herkesin dilinde ve oturup dizi sitelerinde kötü görüntü, saçma altyazı durumları yerine çat diye açıp izlemesi, işin çıkıp gittikten sonra kaldığın yerden devam etmesi, akıllı telefon, akıllı televizyon, PlayStation, Xbox gibi birçok farklı cihazda kullanabilme gibi detayları ile mis gibi hizmet.

Son olarak da bunun bir reklam içeriği olmadığını buradan belirteyim. Çünkü eminim Netflix’in çıkışının ardından böyle bir içerik girince Kaç para aldınız?” muhabbeti dönecektir. Ben bu konu vasıtası ile Netflix hizmetinin oldukça iyi olduğunu AKK konusunun ise doğru olsa da diğer sitelerden farksız olacağını, hatta AKK’ye takılsanız bile dizi film izleyebileceğinizden bahsediyorum. Ama tabiki Netflix Vodafone ile yaptığı anlaşma gibi Türk Telekom ya da Netflix ile AKK’ye takılmayan bir paket girişimi yapsaydı o ayrı efsane olurdu. Bunu da bekleyip göreceğiz, ama Vodafone önce davranıp zaten bu ihtimali ortadan kaldırdı gibi.

Şimdi ise sizin görüşlerinizi alalım, sizce gibi Netflix için AKK sorun olacak mı? Fiyatları düşürülünce, Türkçe desteğini tam kazanınca tercih edilebilir bir yapıya geçti mi? Yoksa hala tercih etmemek mi gerekli? Cevaplarınızı merakla bekliyorum.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0