BTK'dan VPN Servisleri İçin Yasaklama Kararı! Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN Yasaklanıyor!

1
1
0
0
0
BTK'dan VPN Servisleri İçin Yasaklama Kararı! Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN Yasaklanıyor!
BTK, bu akşam operatörlere gönderdiği bir talimat ile VPN servislerinin kapatılmasını istedi.

Türkiye'de yaşanan sosyal medya yasaklamalarında kullanıcılar genellikle bu ağlara erişebilmek için VPN servislerine başvurarak farklı bir ülkeden giriş yapar gibi sosyal ağlara ve diğer yasaklı sitelere erişim sağlanabiliyordu.

Bugün yaşanan internet kesintisi olayından sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu konuyla ilgili önemli bir karar alarak 5651 sayılı kanunun 6. maddesinin 1 fıkrasının ç bendi kapsamında operatörlere bu akşam gönderdiği talimatla birlikte VPN servislerinin kapatılmasını istedi.

BTK'nın bu talebinde Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN gibi popüler VPN servisleri yer alıyor.

Ancak şu anda Opera VPN gibi bazı VPN servisleri de kullanılabilir durumda. Tabii ilerleyen sürelerde aktif VPN servisleri için de yasaklanma kararı gelebilir.

Bilmeyenler için kısca VPN nedir?

VPN aslında Virtual Private Network ya da Türkçe karşılığıyla Özel Sanal Ağ'ın kısaltmasıdır. Basit bir şekilde tanımlayacak olursak VPN servisi kullanarak internet bağlantısı sağlayan bir cihaz, yarattığı sanal ağda fiziksel olarak bulunuyor gibi interneti kullanabilir.

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0