Türkiye'den Görülecek Tam Ay Tutulmasını Nereden ve Nasıl İzleyebilirsiniz?

84
35
7
4
3
Bu akşam Dünya, gölgesini bir kez daha Ay'ın üstüne düşürecek ve kırılan Güneş ışıkları Ay'ın kırmızı bir renge bürünmesini sağlayacak. Bu muhteşem doğa olayını sorunsuz bir şekilde izlemek için dikkat etmeniz gereken noktaları bu içerikte bulabilirsiniz.

Dünya, büyüleyici bir doğa olayına hazırlanıyor. Yüzyılın en uzun Tam Ay Tutulması’nda Güneş, Dünya ve Ay bir kez daha aynı hizaya girecek. Yaklaşık olarak 1 saat 43 dakika kadar sürmesi beklenen Tam Ay Tutulması, Kuzey Amerika hariç dünyanın hemen her bölgesinden takip edilebilecek.

Türkiye saati ile 20.13 sularında başlaması beklenen Tam Ay Tutulması, 02.30’da son bulacak. Tam Ay Tutulması sırasında Dünya’nın gölgesi Ay’ı kaplayarak uydumuzun görülmesini engelleyecek. Fakat Dünya’nın atmosferinde kırılarak Ay’a ulaşmayı başaran Güneş ışıkları, Ay’ın kızıl bir renge bürünmesine neden olacak.

Tam Ay Tutulması’nı izlemek için ne yapmalısınız?

Aslına bakılırsa çok büyük bir çaba harcamanız gerekmiyor. Öncelikle bulunduğunuz şehrin hava durumunu kontrol edin, tutulma uzun süreceği için tedbirli olmakta fayda var. Daha sonra tutulmayı izlemek için gökyüzünü rahat bir şekilde görebileceğiniz bir konum seçin. İmkanınız varsa şehirden uzak bir bölge, tutulmayı daha net bir şekilde izlemenizi sağlar.

Tutulma akşam saatlerinde başlayacak ve geç saatlere kadar devam edecek. Bu nedenle güvenliğinizi ihmal etmeyin. Şehir dışındaysanız vahşi hayvanlara, şehir içindeyseniz de kötü amaçlı kişilere dikkat edin. Ayrıca Tam Ay Tutulması’nı gökyüzünü gözlemleyerek izleme fırsatınız yoksa timeanddate, slooh ve virtualtelescope üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.

Tam Ay Tutulması’nı izlemek için hangi ekipmanlara ihtiyacınız var?

Aslına bakarsanız uydumuz Ay, Dünya’ya yeterince yakın bir konumda. Bu nedenle Tam Ay Tutulmasını çıplak gözle de izleyebilirsiniz. Fakat bu muhteşem doğa olayını daha detaylı bir şekilde izlemek istiyorsanız, orta seviye bir dürbün ya da teleskop kullanabilirsiniz. Şehir ışıklarının yoğun olduğu bölgelerde teleskop ile detaylı bir gözlem yapmak zor olabilir.

Bu tip doğa olayları fotoğrafçıların büyük ilgisini çekmektedir. Eğer siz de Tam Ay Tutulması’nın bir fotoğrafını çekmek istiyorsanız, varsa DSLR fotoğraf makinenizi teleskobunuza bağlayarak detaylı fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Ancak Ay yeterince yakında olduğu için akıllı telefonunuzla da bir tutulma fotoğrafı yakalayabilirsiniz.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-44966743?ocid=socialflow_facebook
84
35
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
84
35
7
4
3