Türkiye, Kendi Ürettiği Uydusunu Ülkemizde Kurulacak Olan Uzay Üssünden Kendisi Fırlatacak!

3
1
0
0
0
Türkiye bilim ve sanayi alanındaki gelişmeleri uzay alanına da taşıyor. Sırada kendi uydusunu üretip kendisi fırlatma planı var!

Türkiye’de son yıllarda yaşan bilim, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin yanı sıra uzay alanında da atılımlar sürüyor. Bu noktada müjdeli haberi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Ülke olarak kendi uydularımızın tasarım ve üretimine dönük çalışmaları yürütürken, aynı zamanda bunları fırlatacağımız merkezin de kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz var." diyerek kendi üreteceğimiz uyduların kendi fırlatma merkezimizden uzaya gönderileceği bilgisini paylaştı.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BYTK) tarafından düzenlenmiş olan son toplantıda, Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası'nın, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda güncellenmesine karar verildiğini belirten Özlü, "Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası 2016-2023'ün takibi ve sektör paydaşları arasında eşgüdümü sağlaması için Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına yönelik çalışmaların başlatılması ve karara ilişkin gelişmelerle güncellenen programın, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 30. Toplantısı'na sunulması kararlaştırılmıştı." şeklinde bilgi paylaşarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 30. toplantısının, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, 21 Eylül'de Ankara'da yapılacağını bildiriyor.

Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla ilgili çalışmaları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından koordine edildiğini belirten Özlü, bunun için bir yasa tasarısı hazırlandığını ve söz konusu yasanın son aşamada olduğunu belirtmiş. Yasa tasarısıyla birlikte, Türkiye'de milli bir uzay kurumunun müjdesini veren Özlü, böylece ülkemizdeki uzayla ilgili tüm çalışmaların bu kurum tarafından yapılacağının altını çiziyor. 

Ülkemizde bilimsel ve uzay konusunda çalışmalar yaparak kendini kanıtlayan TÜBİTAK, TÜRKSAT, TAI ve birçok kurumun olduğunun altını çizen Özlü, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, bu uzay ajansı Türkiye'nin uzaydan daha fazla istifade etmesi için yararlı olacak... Ülke olarak kendi uydularımızın tasarım ve üretimine dönük çalışmaları yürütürken, aynı zamanda bunları fırlatacağımız merkezin de Türkiye'de kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz var. Yani bir uydu fırlatma merkezi sistemi... Dolayısıyla bu ajansın kurulması halinde bütün faaliyetler tek elden bir çatıda toplanacak. Böylece çalışmalar daha etkin bir şekilde yürüyecek." şeklinde ifade ederek müjdeli haberi iletmiş oldu.

Yani, özetle artık Türkiye zaten hali hazırda geliştirdiği yerli uyduları geliştirerek yerli bir uzay üssünden uzaya yollayacak. Böylece tüm uzay faaliyetleri zamanla sadece ülkemiz toprakları içerisinde yapılmış olacak.

3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0