Apple'ın Açığını Bulan Türk Yazılımcıya Para Ödülü

46
33
9
5
2
Hatay'da bir yazılımcı olarak yaşamını sürdüren Onur Can Bıkmaz, Apple'ın açığını bulması karşılığında şirketten para ödülü aldı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan Onur Can Bıkmaz, Mustafa Kemal Üniversitesi mezunu. Bir yazılımcı olan Bıkmaz, Apple'da açık bulmak için yaptığı çalışmalar sonucunda dijital asistan Siri'de bir açık buldu. 

Bıkmaz, bulduğu açığın tüm iPhone'larda bulunduğunu belirtirken şunları söyledi: "iPhone ayarlarında Siri kapalı olarak ayarlansa veya kişisel veriler gizlense de ’bug bounty’ (ödüllü yazılım açığı bulma) sayesinde Siri’nin yetkilerini aşıp, cihazda kilit ekranındayken kişi listesi ve kişisel verilere erişim sağlanıyor. Bulduğum bu açığı, gerekli rapor ve videolarıyla Apple şirketine göndererek karşılıklı yazıştık. Apple Product Security ekibi ile 2 aylık bir çalışma sonucunda açığı kapattık. Kullanıcılar iOS 11.4 güncellemesi ile bu açığı kapatabiliyorlar."

Onur Can Bıkmaz, tespit ettiği açık sorunun halledilmesinden sonra 5000 dolar para ödülü aldığını ve şu anda da  iCloud ve Kernel'deki açıklar üzerine Apple'da görevli Harvardlı bir geliştirici arkadaşıyla çalıştığını sözlerine ekledi. 

Bildiğiniz gibi bu tip açıklar bulan ve dev sektörlerden para kazanan Türk yazılımcılar, ülkemizde giderek artıyor. Umuyoruz, ilerleyen dönemlerde dev bir Türk teknoloji şirketi kurulur ve Bıkmaz gibi yazılımcılar da Türk şirketlere destek olabilir.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/hatayli-onur-applein-acigini-buldu-para-odulu-kazandi-40857611
46
33
9
5
2
Emoji İle Tepki Ver
46
33
9
5
2