Türkiye'nin İnsansız Minik Savaşçıları Vatanı Savunacak

69
11
6
4
2
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafınca yürütülen Hafif Sınıf İnsansız Kara Araçları Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü sözleşmeleri kapsamında 4 şirkete hafif atılabilir ve hafif insansız kara aracı geliştirme görevleri verildi.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Hafif Sınıf İnsansız Kara Araçları Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü sözleşmeleri kapsamında dört frmaya atılabilir ve insansız hafif kara aracı geliştirme görevleri verildi.

Türk savunma sanayisinde güvenlik güçlerinin istekleri doğrultusunda geliştirilen hafif sınıf insansız kara araçlarının ilk örnekleri gösterildi. Çeşitli boyut ve donanımlarda insansız kara aracı gereksinimini dikkate alan Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), bu alandaki yerli çalışmaların artırılmasına ve alternatiflerin çeşitlendirilmesine yönelik bir dizi çalışmayı yürütüyor.

SSB, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planı kapsamında geliştirilmesi planlanan insansız kara araçlarını hafif, orta ve ağır sınıfta olmak üzere üç ana kategoride topladı.

Hafif sınıf kategorisinde Birinci Seviye Atılabilir İnsansız Kara Aracı olarak toprak yol, oyuk, mağara, bina içi oda ve benzeri ortamlarda keşif ve gözetleme yapabilen, atılabilir, 1 kilogramdan daha hafif, uzaktan kumandalı araçlar geliştirilmesi talep edildi.

İkinci Seviye Atılabilir İnsansız Kara Aracı olarak toprak yol, oyuk, mağara, menfez, meskun mahal/kapalı alan, çok katlı bina içinde operasyon öncesi keşif ve gözetleme, tuzak ve hile tespiti yapabilecek ve emniyet operasyonları gerçekleştirebilecek, atılabilir, merdiven tırmanabilir, 3 kilogramdan daha hafif, keşif ve gözetleme modülü gibi önemli donanımlar taşıyabilen, tam otonom, yarı otonom, uzaktan kumandalı olmak üzere kullanılabilen ürünler istendi.

Üçüncü Seviye İnsansız Kara Aracı olarak ise toprak yol, oyuk, mağara ve benzeri ortamlarda keşif ve özetleme kabiliyetiyle birlikte geniş arazi bölgelerinin ve meskun mahalde bulunan açık ve kapalı alanların operasyon öncesinde destek sağlamak ve bölgede emniyet almak amacıyla haritalanmasını yapabilen, merdiven tırmanabilen, 6 kilogramdan daha hafif, keşif ve gözetleme, genişletilmiş gözetleme, haritalama yapabilen, KBRN modül ve donanımlarını taşıyabilen, yarı otonom, uzaktan kumandalı çözümler aranıyor.

4 firma, 16 araç üretecek

İlgili kategorilere yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü Zırhlı Taktik Araç-2 Projesi kapsamında Altınay AŞ, Elektroland Savunma AŞ, Esetron Ltd. Şti. ve HOYTEK Ltd. Şti. ile Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü Sözleşmeleri imzalandı.

Firmaların iki ayda ürettikleri ilk ön prototipler fikirleri almak üzere teşkilata sunuldu. İlk ön prototiplerin güvenlik güçleri tarafından denenmesi ve görüşlerinin alınmasının ardından da kritik tasarım süreçleri başladı.

Birinci seviyeden 2 ayrı firmadan 4, ikinci seviyeden 4 ayrı firmadan 8, üçüncü seviyeden 2 ayrı firmadan 4 olmak üzere toplam 16 insansız hafif araç, en geç temmuz ayına kadar kalifiye edilerek seri üretim öncesi güvenlik güçleri tarafınca harekat sahasında denenecek. Bu faaliyetle birlikte seri üretime yönelik hazırlıklar tamamlanmış olacak.

İlk sınavlarını ASELSAN'a karşı verdiler

Proje uygulama takvimleri doğrultusunda Birinci ve İkinci Seviye Hafif Atılabilir İnsansız Kara Araçları için ilk ön prototip tanıtımı gerçekleştirildi.

Gösterim faaliyetinin gerçekleştirilmesine yönelik partner olarak ASELSAN belirlendi. Bu çerçevede, SSB'nin talebiyle ASELSAN tarafından hafif insansız kara aracı projeleri çerçevesinde üretilecek tüm ürün ve prototiplerin denenmesi, test edilmesi ve kalifikasyonunun gerçekleştirilmesi için gerekli durumlara (açık/kapalı alan, eğimli arazi, engel, parkur, menfez ve benzeri) sahip test alanları oluşturuldu.

Testler, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı ve SSB yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tasarımlar kullanıcıdan gelen yorumlarla iyileştirilecek

Kullanıcıya tanıtım aşamasında şirketler, kendilerine verilen sürede önce ön prototiplerini detaylandıran ve projede teknik olarak geldikleri noktayı açıklayan sunumlar gerçekleştirdi. Üretilen ön prototiplerin yeteneklerini test alanında herkese karşı sergilendi.

Güvenlik güçleri tarafınca performans değerlendirmeleri yapılırken, gerekli görülen başka modüller için tasarımın iyileştirilmesine yönelik fikirler firmalara iletildi. Şirketler, nisan ayında yapılması beklenen bir diğer gösterime kadar gerekli iyileştirmeleri ön prototiplere uygulayacak.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/turkiyenin-mini-askerleri-sahaya-cikti-41147440
69
11
6
4
2
Emoji İle Tepki Ver
69
11
6
4
2